Rusija uvela sankcije za 29 Amerikanaca, na listi Zakerberg i Kamala Haris

Svet 21. apr 202220:31 4 komentara
REUTERS/Mike Blake

Rusija je zabranila ulaz na njenu teritoriju za 29 američkih političkih zvaničnika, medijskih ličnosti i poslovnih ljudi kao odmazdu zbog sankcija koje je Vašington uveo Moskvi zbog njene ofanzive na Ukrajinu.

Među ličnostima pogođenim ovim merama, čiji spisak je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova su, između ostalih, osnivač Fejsbuka i šef internet giganta Meta Mark Zakerberg i potpresednica SAD Kamala Haris.

Na spisku su i predstavnici političkih elita, kao i novinari koji „formiraju rusofobnu agendu“.

Na njoj se osim potpredsednice SAD, nalaze izvršni direktor Banke Amerike Brajan Mojnihan i rukovodioci vojnih industrijskih kompanija.

Njima je zabranjen ulazak u Rusiju na neodređeno vreme.

Moskva će uskoro objaviti novo proširenje ove liste kao kontrameru na neprijateljske korake američkih vlasti, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je odvojeno saopštilo i da Moskva uvodi sankcije 61 kanadskom državljaninu i planira da i taj proširi spisak, prenosi Sputnjik na svom portalu.

Kao odgovor na konstantno uvođenje antiruskih sankcija od strane zvanične Otave, uključujući zabranu ulaska u Kanadu i druge diskriminatorske mere prema ruskim zvaničnicima, vojnicima, stručnjacima i novinarima, još jedna grupa kanadskih državljana stavljena je na ‘stop listu’ na stalnoj osnovi, navodi se u saopštenju.

Komentari (4)

Vidi sve komentare