Rusija želi da pošalje zatvorenike da čiste Arktik

Svet 12. mar 202115:1218 komentara
Izvor: Pixabay

Rusija bi mogla da pošalje zatvorenike da pomognu u čišćenju Arktika, izjavio je direktor ruske zatvorske službe (FSIN) Aleksandar Kalašnjikov.

„FSIN proučava mogućnost mobilizacije osuđenika da čiste zagađena područja arktičke teritorije“, rekao je Kalašnjikov tokom sastanka sa visokim zatvorskim zvaničnicima, a to je Frans presu potvrdila i zatvorska služba.

Kalašnjikov je precizirao da je zatražio od teritorijalnih zvaničnika FSIN da „rade u tom pravcu“, objasnivši da je administracija Norilska, veoma zagađenog industrijskog grada, posebno zaključila takav sporazum.

U regionu Norilska gde se nalazi rudarski gigant, prošle godine dogodila se ekološka katastrofa nakon izlivanja 21.000 tone goriva u nekoliko reka, a ogromna crvena mrlja se videla iz svemira.

Zvaničnici FSIN nisu pomenuli moguće podsticaje za zatvorenike, kao što su smanjivanje kazne ili veće plate koje se trenutno isplaćuju osuđenicima u kaznenim kolonijama.

Takva mera, ukoliko se sprovede, mogla bi da podseća na Gulag iz staljinističkog doba, kada su osuđenici korišćeni za velike radove.

Komentari

Vaš komentar