Rusija želi da se vrati u Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava

Svet 26. sep 202323:47 2 komentara
John Minchillo/Pool/AFP (arhiva)

Rusija želi da se vrati u Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava, nakon što je iz njega isključena u aprilu prošle godine zbog invazije na Ukrajinu.

Moskva je navedena na veb stranici Ujedinjenih nacija kao kandidat za izbor članova Saveta za ljudska prava za mandat 2024-2026, koji bi trebalo da se održi 10. oktobra, prenosi Index.

Članstvo se zasniva na geografskoj raspodeli, sa dva slobodna mesta u grupi država istočne Evrope, a do sada su za taj region kandidaturu najavili Rusija, Albanija i Bugarska.

Spencer Platt/Getty Images/AFP

Rusija je u dokumentu koji je prosledila članicama UN, u koji je uvid imao CNN, navela da Savet za ljudska prava smatra ključnim telom u sistemu Ujedinjenih nacija.

Navela je da je važno sprečiti rastući trend pretvaranja Saveta za ljudska prava u instrument koji služi političkoj volji jedne grupe zemalja i kažnjava nelojalne vlade zbog njihove nezavisne unutrašnje i spoljne politike.

Podsetimo,Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava u aprilu 2022. godine.  Među zemljama koje su glasale „za“ bila je i Srbija.

Pogledajte još:

Povezane vesti