Ruska delegacija stigla u Tursku na pregovore sa Ukrajinom

Svet 28. mar 202217:26 2 komentara
REUTERS/Yoruk Isik

Ruska delegacija sletela je u Istanbul uoči pregovora zakazanih za sutra i prekosutra sa ukrajinskim pregovaračima u cilju okončanja rata, javila je turska novinska agencija DHA.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Ukrajina mogla da proglasi neutralnost i potencijalno prihvati kompromis o spornim oblastima na istoku zemlje. On je naveo da može da ponudi bezbednosne garancije Rusiji kojim bi obezbedio mir bez odlaganja i da samo sastanak lice u lice sa ruskim liderom Vladimirom Putinom može da okonča rat.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi moglo doći do sastanka dva predsednika, ali tek nakon što se pregovorima dođe do ključnih elemenanta potencijalnog sporazuma.

Ranijim razgovorima, vođenim video pozivima i lično, nije postignut završetak rata u kome je stradalo hiljade i migriralo više od 10 miliona Ukrajinaca, uključujući skoro četiri miliona onih koji su napustili zemlju.

Turska, koja je članica NATO-a, ima bliske odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom. Ranije ovog meseca bila je domaćin sastanka ministara spoljnih poslova dve zemlje.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare