Ruska Duma odobrila povećanje poreza na dohodak bogatih za potrebe rata u Ukrajini

Svet 10. jul 202417:43 10 komentara
Shutterstock

Ruska Duma je izglasala zakon kojim se povećavaju porezi na dohodak za bogatije građane, što bi trebalo da pomogne da se državna kasa napuni, za potrebe rata u Ukrajini.

Predlog zakona je u poslednjem trećem čitanju podržao donji dom, Državna duma, a nekoliko sati kasnije i gornji dom, Savet Federacije. Mora da ga potpiše predsednik Vladimir Putin da bi postao važeći zakon.

Predlog novog zakona uvodi porez od 13 odsto za prihode do 2,4 miliona rubalja (25.000 evra) godišnje. Za prihode iznad tog iznosa primenjivale bi se više poreske stope, sa maksimalnom stopom od 22 odsto za prihode veće od 50 miliona rubalja (529.000 evra).

Predlog zakona takođe poziva na povećanje stope poreza na dobit preduzeća sa 20 odsto na 25 odsto, uz procenu da će to doneti 2,6 biliona rubalja (26 milijardi evra) dodatnih federalnih prihoda u 2025. godini.

Analitičari kažu da je povećanje poreza deo vladinih napora da smanji veliko oslanjanje na prihode od nafte, dok zapadne zemlje pooštravaju sankcije protiv ruskog izvoza nafte.

Putin je rekao da povećanje poreza neće uticati na više od 3,2 odsto ruskih poreskih obveznika. Paušalni porez od 13 odsto stupio je na snagu brzo nakon dolaska Putina na vlast 2000. godine u pokušaju borbe protiv široko rasprostranjene utaje poreza i za povećanje državnih prihoda. Rusija je 2021. godine modifikovala sistem tako da ljudi koji zarađuju više od pet miliona rubalja godišnje (520.000 evra) plaćaju 15 odsto poreza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare