Ruska duma ratifikovala sporazume o prijemu ukrajinskih regiona u sastav Rusije

Svet 03. okt 202216:04 16 komentara
Russian State Duma/Handout via REUTERS

Ruska Državna duma je ratifikovala sporazume o prijemu četiri ukrajinska regiona u sastav Ruske Federacije: Donjecke (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti.

Pročitajte još:

Nacrte zakona o ratifikaciji Državnoj dumi je podneo predsednik Rusije.

Granice teritorija DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti odredjene su granicama na dan njihovog formiranja i na dan prijema u Rusku Federaciju, prema sporazumima o prijemu novih subjekata u sastav Ruske Federacije, navodi se u sporazumu.

Istovremeno, prema dokumentu, granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, koje se nalaze na granici strane države, su državne granice Ruske Federacije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ranije u ponedeljak da su Donjecka i Luganska oblast deo Rusije u granicama od 2014. godine, a da će pitanje granica Hersonske i Zaporoške oblasti biti rešeno u toku daljeg razgovora sa stanovništvom.

U Kremlju su 30. septembra potpisani sporazumi o ulasku četiri ukrajinska regiona u sastav Rusije, u kojima se navodi da su granice teritorija Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti odredjene granicama na dan njihovog formiranja i na dan kada su primljene u sastav Rusije. Ruski ustavni sud je 2. oktobra priznao ugovore kao ustavne. Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma podneti su Državnoj dumi istog dana.