Ruska opoziciona televizija Dožd ponovo aktivna iz inostranstva

Svet 18. jul 202221:23 > 21:2816 komentara
Izvor: REUTERS/Denis Kaminev/File Photo

Ruska opoziciona televizija Dožd, koja je u Rusiji obustavila svoje aktivnosti pošto je bila blokirana, nastavila je sa emitovanjem svog programa iz inostranstva, gde je njena redakcija pobegla od pojačane represije posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Televizija Dožd je na svom kanalu na YouTube u 17.00 po srednjoevropskom vremenu počela da emituje informativni program koji je vodio glavni urednik, poznati novinar Tihon Đadko.

Ta televizija je 3. marta odlučila da prekine rad u Rusiji pošto su je vlasti blokirale zbog njenog kritičkog izveštavanja o ratu u Ukrajini, započetog 24. februara.

Ruske vlasti su tada usvojile zakon kojim se za širenje „lažnih informacija“ o ruskoj vojsci kažnjava do 15 godina zatvora. Sajtovi nekoliko desetina drugih nezavisnih medija su blokirani u Rusiji tako da su mnogi novinari izabrali egzil kako bi izbegli krivično gonjenje.

Dožd je saopštio da je otvorio novu redakciju u Letoniji i dobio licencu za distribuciju u Evropskoj uniji. Dodaje se da će na raspolaganju imati prostorije u Rigi, Amsterdamu, Tbilisiju i Parizu.

„Tokom ova četiri i po meseca koliko Dožd nije radio, nastavljen je krvav i besmislen rat koji lideri Rusije vode protiv Ukrajine, ljudi umiru, životi se uništavaju. Danas, više nego ikada, ruski građani moraju da imaju pristup nezavisnim informacijama“, navela je ta televizija i dodala da sukob u Ukrajini „uništava ukrajinske gradove i budućnost Rusije“.

Dožd je dodao da će postepeno nastaviti sa besplatnim pristupom na društvenim mrežama, na YouTube i na televizijskim mrežama.

Ta televizija pokrenuta 2008. godine, aktivno pokrivala je glavne protestne pokrete u Rusiji.

Komentari

Vaš komentar