Ruska policija brutalna prema demonstrantima, Zapad negoduje zbog Navaljnog

Svet 03. feb 202120:49 > 20:57 21 komentara

Nove demonstracije i hapšenja u Rusiji. Više hiljada građana protestovalo je sinoći u Moskvi i Sankt Peterburgu, posle izricanja zatvorske kazne ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Ruska policija još jednom je brutalno reagovala na demonstracije pristalica Navaljnog. Ukupno je, prema stranim agencijama uhapšeno više od 1.400 demonstranata.

Građani Moskve, međutim, ne zvuče previše uznemireno.

„Ne uzbuđujem se previše ni zbog postupaka vlasti ni zbog postupka Navaljnog. Mislim da nije loše što je zatvoren, ali razumem ljude koji ga podržavaju“, kaže Moskovljanin koji se predstavio kao Maksim.

„Čovek se vratio. Znao je šta ga čeka, da će biti kažnjen. Prema tome mislim da ima neko obezbeđenje“, dodaje njegov sugrađanin Danilo.

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se danas sa šeficom Agencije za strateške inicijative Svetlanom Čupševom, ali, dosledno sebi, nije komentarisao presudu Navaljnom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je poziv Navaljnog na ulične proteste bio provokacija.

„Juče je došao poziv na nedozvoljene proteste. Policija je reagovala prilično odlučno, zbog pretnji izrečenih tokom protesta“, navodi Peskov.

SAD, Britanija, EU i Savet Evrope pozvali Rusiju da hitno oslobodi Navaljnog.

„Jučerašnja presuda Alekseju Navaljnom daleko je od bilo kakvih standarda vladavine prava. Razgovaraćemo o daljnjim koracima s našim evropskim partnerima. Ne smeju se isključiti nove sankcije“, poručio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel, koji ove nedelje treba da poseti Moskvu, izjavio je da je presuda Navaljnom protivna međunarodnim obavezama Rusije u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda.

Navaljni ima sva prava po ruskom Ustavu, ukazala je portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki.

„Rusija ima međunarodnu obavezu da poštuje jednakost građana pred zakonom i pravo na mirno okupljanje. Ponavljamo naš poziv ruskoj vladi da bezuslovno pusti Navaljnog i stotine drugih ruskih građana koj su ove nedelje neosnovano pritvoreni“, poručila je ona.

U danu kada je Vašington u minut do 12 produžio važenje smanjenja arsenala strateškog naoružanja sa Rusijom, kada Nemačka razmatra mogućnost proizvodnje ruske vakcine u svojim fabrikama, slučaj Navaljni, bez obzira na pravne aspekte pokazue da Kremlj nije spreman na bilo kakvu kritiku i opoziciju.