Ruska pomorska doktrina: Jačanje pozicija na Arktiku, NATO i SAD glavne pretnje

Svet 31. jul 202213:461 komentar
Reuters/Maxim Shemetov

Rusija pojačava pozicije na Arktiku, kako na ekonomskom, tako i na vojnom planu, proizilazi iz nove ruske pomorske doktrine, koju je potpisao predsednik Vladimir Putin povodom Dana ruske mornarice.

Arktik se transformiše u region međunarodne konkurencije ne samo sa ekonomskog stanovišta, već i sa vojnog, navodi se u doktrini koju je Putin potpisao u Sankt Peterburgu, gde se održava parada povodom Dana mornarice.

Pročitajte još

Kako se dodaje, imajući te faktore u vidu, Rusija će pojačati svoje „vodeće položaje u istraživanju i osvajanju Arktika“ i njegovih mineralnih nalazišta i osigurati „stratešku stabilnost“ u toj zoni, jačajući vojni potencijal ruske Severne i Pacifičke flote.

Rusija na Arktiku takođe želi da u potpunosti razvije Severnu pomorsku rutu, nazvanu Severoistočni prolaz, koji vezuje Evropu sa Azijom duž ruskih obala, s namerom da je pretvori u „obezbeđen i konkurentni put koji bi funkcionisao cele godine“, navodi se u doktrini.

Dokument od 55 strana osuđuje volju SAD da „dominiraju u svetskim vodama“ i „približavanje vojne infrastrukture NATO ruskim obalama“, ocenivši da se radi o „glavnim pretnjama“ za Rusiju.

Moskva smatra NATO, njenog starog neprijatelja tokom hladnog rata, egzistencijalnom pretnjom i pravda svoju ofanzivu u Ukrajini ambicijama Kijeva da se pridruži Alijansi.

Komentari

Vaš komentar