Ruske snage jurišaju na Avdijivku sa svih strana

Svet 28. nov 202307:38 31 komentara
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS/File Photo

Ruske snage intenziviraju napade iz kopna i iz vazduha kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdijivku, rekao je najviši gradski zvaničnik.

„Stvari u sektoru Avdijivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vreme“, rekao je šef vojne uprave Avdijivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

„Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade – u smeru Donjecka… i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava da juriša na grad iz svih smerova.“

Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon meseci bitaka u gradu poznatom po velikoj koksari. Ostalo je manje od 1.500 stanovnika od 32.000 pre rata.

Veliki deo borbi usmeren je na industrijsku zonu i koksaru.

Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage poslednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela severozapadno od Avdijivke, priklještivši ih u blizini železničke pruge.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpela velike gubitke, iako se bitka za grad retko spominje u službenim ruskim vojnim depešama.

Ruski vojni blogeri takođe su izvestili o ukrajinskim uspesima u blizini Avdijivke prošle nedelje. U ponedjeljak su ruski izveštaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju da upadnu u koksaru.

………….

Pogledajte i:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare