Branu na Dnjepru nemoguće popraviti, nivo vode porastao za pet metara

Svet 06. jun 202309:39 69 komentara
Reuters/ Maxar Technologies

Nivo vode oko brane Nove Kahovke u južnoj Ukrajini, koja bila meta napada tokom noći, porastao je pet metara, a nekoliko nizvodnih ostrva već je potpuno poplavljeno, prenosi ruska državna novinska agencija RIA pozivajući se na lokalne vlasti.

Za sada je 22.000 ljudi koji žive u 14 naselja u južnom ukrajinskom regionu Herson u opasnosti od poplava posle eksplozije na brani, rekao je proruski upravitelj regije, prenosi RIA.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal kazao je da je do 80 naselja u opasnosti od poplave nakon što je oštećena brana. Proruski zvaničnik u gradu Novoj Kahovki rekao je da su stanovnici oko 300 kuća evakuisani pošto je probijena brana.

TASS je takođe preneo reči ruskog gradonačelnika Nove Kahovke Vladimira Leontjeva koji je rekao da je u delu grada isključena struja iz sigurnosnih razloga.

Složni u jednom: Branu nemoguće popraviti

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odeljenje potpuno uništena, prenosi Unian. Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

Ruski zvaničnik u ukrajinskom gradu Novoj Kahovki takođe je rekao da će verovatno biti nemoguće popraviti branu pošto je eksplozija probila rupu u strukturi.

U komentarima za rusku državnu televiziju, Vladimir Leontev je rekao da je šteta na brani rezultat niza ukrajinskih udara, prenosi Rojters.

Reuters/ Press service of the National Nuclear Energy Generating Company Energoatom

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom saopštila je u utorak da nuklearna elektrana Zaporožje nije ugrožena, pošto je probijena obližnja brana. Direktor nuklearne elektrane Zaporižja, koju Rusija drži pod svojom kontrolom od marta 2022, saopštio je da nema rizika za bezbednost postrojenja.

Eksplozije na brani iz sovjetskog doba na jugu Ukrajine, koji je pod ruskom kontrolom, izazvale su poplave širom ratne zone. Ukrajinske i ruske snage se međusobno optužuju za dizanje u brane u vazduh.

Brana visoka 30 metara i duga 3,2 km, koja ima količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj saveznoj državi Juta, izgrađena je 1956. godine na reci Dnjepar u sklopu hidroelektrane Kahovke.

Brana snabdeva vodom poluostrvo Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i nuklearnu elektranu Zaporožje, koja je takođe pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage digle branu u vazduh, dok su ruski izvori okrivili Ukrajinu.

Ruske novinske agencije objavile su da je brana, koju kontrolišu ruske snage, uništena u granatiranju. Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na neimenovani izvor, prenela je da je brana pogođena iz raketnog bacača Olga.

Regionalni glavni grad Herson, koji je Ukrajina oslobodila, takođe bi mogao da bude ugrožen poplavama, prenosi nemačka novinska agencija dpa.