Ruske vlasti raspisale novu poternicu za saradnikom Navaljnog

Svet 10. feb 202112:20
Handout / Moscow's Babushkinsky district court press service / AFP

Ruske vlasti su raspisale novu poternicu za bliskim saradnikom opozicionara Alekseja Navaljnog, aktivistom koga je Moskva nazvala izdajnikom zato što se zalaže za uvođenje evropskih sankcija.

Leonid Volkov, koji sada živi u Litvaniji, već je bio na poternici ruskih vlasti. Agenciji Frans pres je rečeno u moskovskom sudu da se on sada nalazi u bazi Zajednice nezavisnih država za kojima je raspisana poternica.

Portparolka suda Irina Morozova rekla je da je poternica raspisana za Volkovom zbog „podsticanja maloletnika na nezakonita dela“ što se odnosi na demonstracije za oslobađanje Navaljnog koje su u januaru održavane širom Rusije. Za to krivično delo predviđena je maksimalna kazna od tri godine zatvora.

„Ovako treba reagovati:… ne obraćati pažnju na to, nastaviti sa radom“, naveo je Volkov na Telegramu.

Volkov je u ponedeljak uveče objavio na Telegramu da je „sa predstavnicima zemalja EU“ razgovarao o „paketu sankcija“ saradnicima ruskog predsednika Vladimira Putina kao odgovor na hapšenje Navaljnog.

Moskva je na to uzvratila optužujući Volkova za „izdaju“, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je legitimno kvalifikovati kao „kriminalne akte“ pozive na uvodjenje sankcija Rusiji.

EU je u više navrata tražila oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja.

Komentari

Vaš komentar