Ruski ambasador: SAD traže da 24 ruskih diplomata napusti zemlju do 3. septembra

Svet 02. avg 202121:52 > 21:53 6 komentara
REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov rekao je da je Vašington naredio da 24 ruskih diplomata napusti zemlju do 3. septembra.

„Skoro svi će otići bez zamene jer je Vašington naglo pooštrio procedure za izdavanje viza“, rekao je Antonov u intervjuu za časopis „Nešenel interest“ (National Interest).

Intervju ruskog ambasadora dolazi nekoliko dana nakon što je Stejt department najavio otpuštanje 182 lokalna službenika koji su radili u njihovim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, uoči isteka roka koji je Kremlj postavio za njihovo otpuštanje kao odgovor na proterivanje ruskih diplomata iz SAD.

Ovaj potez je najnoviji u nizu mera obe strane koje su zategle američko-ruske odnose.

Ruski ambasador je rekao da se situacija sa ambasadama u obe zemlje nije promenila nabolje posle junskog samita u Ženevi između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Rusija je ove godine zabranila rad gotovo celokupnom neameričkom osoblju u Ambasadi SAD u Moskvi i konzulatima u Jekaterinburgu i Vladivostoku, i kao rok za njihovo otpuštanje odredila 1. avgust.

Moskva je tako odgovorila na američko proterivanje ruskih diplomata, posle čega je u obe zemlje došlo do zatvaranja brojnih diplomatskih objekata druge strane.

Proterivanja diplomata i zatvaranja predstavništava usledila su posle američkih sankcija uvedenih Rusiji, pod optužbama da se mešala u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD.

Nakon što je Rusija zabranila rad neameričkom osoblju, Ambasada SAD je obustavila redovne konzularne usluge i od maja je obradjivala imigrantske vize jedino u slučaju nečije životne opasnosti.

Komentari (6)

Vidi sve komentare