Ruski ambasador u Poljskoj poliven bojom, ministar – nije smelo da se desi

Svet 09. maj 202212:49 > 16:21 83 komentara
Tanjug/AP Photo/Maciek Luczniewski

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je dok je pokušavao da položi cveće na vojno memorijalno groblje sovjetskih vojnika u Varšavi kada su njega, suprugu i grupu diplomata koja su ga pratili polili crvenom bojom, prenosi TASS.

Ambasador nije nastavio ka spomen obeležju. Policija, koja je na lice mesta stigla nekoliko minuta kasnije, opkolila je diplomate i pomogla im da dođu do automobila.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da napad na ruskog ambasadora u Varšavi odražava kurs Zapada ka reinkarnaciji fašizma.

Šef diplomatije Poljske: Izgred koji nije smeo da se desi

Šef poljske diplomatije Zbignjev Rau izrazio je žaljenje zbog izgreda kada su ukrajinski i poljski demonstranti polili na Groblju sovjetskih vojnika u Varšavi crvenom bojom krvi, simbolično za žrtve rata u Ukrajini, ambasadora Rusije u Poljskoj Sergeja Andrejeva skandirajući „banditi, fašisti“ i sprečili ga da položi venac.

„To što se desilo prilikom polaganja venaca na grobove palih sovjetskih vojnika jeste izgred koji nije smeo da se desi, izgred zbog kojeg treba izraziti žaljenje. Diplomate uživaju posebnu zaštitu, nezavisno od politike kakvu vode vlade koje oni predstavljaju“, saopštio je novinarima ministar spoljnih poslova Rau tokom posete Iranu.

Za razliku od zvaničnog stava poljske diplomatije, ministar unutrašnjih poslova i administracije Marijuš Kaminjski izrazio je razumevanja za izgred i podsetio da su poljske vlasti ruskoj ambasadi preporučile da ove godine zbog agresije Rusije na Ukrajinu radije u Poljskoj ne slavi uopšte 9. maj, Dan pobede.

„Okupljanje protivnika ruske agresije na Ukrajinu gde se svakog dana dešavaju zločini genocida bilo je legalno. Emocije ukrajinskih žena koje su učestvovale u manifestaciji, a čiji muževi se efikasno bore u odbrani otadžbine, razumljive su. Poljske vlasti preporučile su ambasadoru Rusije da ne polaže cveće 9. maja u Varšavi. Policija je omogućila ambasadoru da bezbedno ode sa lica mesta“, poručio je Kaminjski na Tviteru.

Ruska ambasada poslušala je preporuke poljskih vlasti i proteste gradonačelnika Varšave Rafala Tšaskovskog i odlučila da proslavu Dana pobede u poljskoj prestonici svede samo na to da ambasador položi vence na Groblju sovjetskih vojnika umesto da organizuje i pohod Besmrtnog puka.

Pošto ga je crvenom bojom polila, prema saznanjima poljskih medija, jedna Ukrajinka, koja je boju prvo prolila na sebe, ambasador je odustao od toga da položi venac, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od poljskih vlasti da hitno omoguće da se polože venci i da obezbede ruske diplomate od provokacija.

Ukrajinski i poljski demonstranti pokušali su bez uspeha da spreče i ruskog konzula u Gdanjsku Sergeja Semjonova da položi vence na grobove palih sovjetskih vojnika, međutim groblje je još pre dolaska delegacije obezbeđivala policija, demonstrante koji su pokušali da spreče konzula legitimisala, a svečano polaganja venaca narušavali su tako samo uzvici „Ubice“.