Ruski FSB optužio Britanski savet za špijunažu

Svet 21. feb 202423:44 9 komentara
Shutterstock

Ruska bezbednosna služba FSB je optužila Britanski savet - britansku agenciju za obrazovanje i kulturu, da od ukrajinskih izbeglica prikuplja vojno-obaveštajne podatke u vezi sa oblašću Herson u Ukrajini.

FSB u saopštenju tvrdi da Britanski savet u Velikoj Britaniji „preko organizacija pod svojom kontrolom“ prikuplja informacije o regionu Herson kojeg je Rusija delimično okupirala.

„Utvrđeni su slučajevi da ta inostrana organizacija koristi ukrajinske izbeglice koje žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, da dobije vojne i političke obaveštajne podatke preko svojih veza u Hersonskoj oblasti“.

Pročitajte još

To je navodno jedan stanovnik grada Novaja Maička kojeg je okupirala ruska vojska, prijavio ruskim vlastima.

FSB tvrdi da na terenu sprovodi „verifikaciju“ i upozorava da će biti krivično gonjeni oni koji ostvaruju „poverljivu saradnju sa (stranom) vladom“ što je po ruskim propisima krivično delo kažnjivo sa do osam godina zatvora.

Britanski savet za sada ne odgovara na pitanja AFP-a u vezi s optužbom FSB.

Ta institucija, osnovana 1934. godine, deluje u oblasti obrazovanja i odnosa u kulturi. Finansira se iz javnih sredstava i tvrdi da je nezavisna od britanske vlade.

Vlada u Moskvi je 2018. godine zabranila rada Britanskog saveta u Rusiji pošto je London optužio ruske službe da su pokušale da u Velikoj Britaniji otruju bivšeg odbeglog ruskog tajnog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare