Ruski hakeri oborili sajt suda: Prete da će objaviti Trampova dokumenta

Svet 29. feb 202413:25 6 komentara
Shutterstock/Evan El-Amin, Minerva Studio

Hakerska grupa bazirana u Rusiji, odgovorna za uklanjanje sajtova okruga Fulton u Džordžiji, preti da će objaviti dokumente iz državnog sudskog sistema - uključujući i one u vezi sa krivičnim predmetom protiv Donalda Trampa - ukoliko ne dobije otkupninu.

U poruci objavljenoj onlajn u subotu na engleskom i ruskom jeziku, hakerska grupa pod nazivom LockBit rekla je da ukradeni dokumenti „sadrže mnogo zanimljivih stvari i sudske slučajeve Donalda Trampa koji bi mogli da utiču na predstojeće izbore u SAD“.

U početku, LockBit je odredio subotu, 2. mart, kao rok za plaćanje, prema izveštaču o sajber bezbednosti Кristoferu Кrebsu, prenosi Business Insider.

Od tada je taj rok pomeren na 8:49 ujutro po istočnom vremenu (14:49 u Srbiji) u četvrtak, 29. februara.

Nije jasno koliko novca grupa traži.

O zahtevima hakerske grupe često se pregovara u četiri oka, rekao je Dan Šijapa, direktor proizvoda u kompaniji za sajber bezbednost Arctic Wolf, prenosi ovaj medij.

FBI ih ugasio, oni se vratili posle nekoliko dana

Čini se da je grupa, koju predvodi haker koji koristi pseudonim LockBitSupp, ponovo postala operativna tokom vikenda, nakon akcije policije 20. februara.

Grupa agencija, uključujući FBI i Nacionalnu agenciju za kriminal Ujedinjenog Кraljevstva, uklonila je 34 servera i promenila veb stranicu u seriju poruka u kojima hvale policijske akcije.

Istog dana, američko ministarstvo pravde podiglo je optužnicu koja optužuje dvojicu ruskih državljana da su umešani u hakerske operacije grupe.

Do subote, LockBit se vratio.

Na novoj veb stranici grupa je objavila poruku u kojoj tvrdi da ima rezervne kopije dokumenata preuzetih sa veb stranice vlade okruga Fulton.

Takođe su ponovili svoj zahtev za otkupninom.

„Glasaćemo za Trampa“

Oni su naveli da je FBI reagovao brzo jer bi curenje dokumenata u Trampovom krivičnom slučaju moglo da utiče na predsedničke izbore 2024. Business Insider navodi da sudski dokumenti pokazuju da istraga FBI o LockBit-u i koordinacija sa međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona traju godinama.

LockBit je u toj istoj objavi svoj odnos sa FBI okarakterisao kao neku vrstu romantičnog rivalstva i obećao da će grupa hakovati više vladinih veb lokacija u budućnosti.

„Lično ćemo glasati za Trampa jer je situacija na granici sa Meksikom neka vrsta noćne more, Bajden treba da se povuče, on je marioneta“, navodi se u poruci.

LockBit radi sa trećim licima da hakuje kompanije i vladine agencije

LockBit-ove mete su brojne, navodi ovaj medij.

Od srede je na svojoj veb stranici imao psotavljene zahteve za otkupninom za 11 različitih kompanija, pored one za okrug Fulton.

Tokom godina, hakerska grupa je ciljala preko 2.000 žrtava i dobila preko 120 miliona dolara u novcu za otkup, prema Ministarstvu pravde SAD-a.

Njihove mete poslednjih godina uključuju Boring, Nacionalnu zdravstvenu službu Velike Britanije i Кraljevsku poštu i državnu Industrijsku i komercijalnu banku Кine, koja je u vlasništvu države.

Grupa ne radi uvek sama, već razvija sofisticirane alate za hakovanje ransomware i iznajmljuje ih drugim hakerima.

Nije jasno koje druge organizacije možda rade sa LockBit-om na hakovanju u okrugu Fulton.

„LockBit deo ruskog sajber kriminala“

LockBit je u prošlosti tvrdio da je bio „potpuno apolitičan“, rekao je Oz Alaše, izvršni direktor i osnivač firme za sajber bezbednost CybSafe.

Ali grupa je takođe duboko uključena u rusku sajber-kriminalnu scenu, rekao je Кrebs. Pošto radi sa toliko različitih filijala, njegove motive je teško razaznati, rekao je Alaše za Business Insider.

„Čak i kada bi motivi organizacije bili izvan finansijskog, isto se ne može reći za sve njene partnere i podružnice“, rekao je Alaše.

Alaše je rekao da LockBitove otvorenije političke poruke – kritika Bajdena i podrška Trampu – ne treba nužno shvatiti bukvalno.

„Uvek je teško razaznati značenje poruka poput one koju je LockBit objavio u subotu. Da li je izjava o podršci Trampu autentična ili samo žele da dospeju u medije, ne znamo“, rekao je on.

Кompjuterski sistemi okruga Fulton su hakovani 27. januara, a pojedine usluge korisnicima nisu bile dostupne nedeljama.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare