Ruski istražitelji žele novi međunarodni sud za zločine u Ukrajini

Svet 25. jul 202210:18 > 11:0210 komentara
Reuters/ Alexander Ermochenko

Zvaničnik ruskog istražnog odbora rekao je da je Moskva optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovečnosti i predložio međunarodni sud koji podržavaju države poput Bolivije, Irana i Sirije.

Državni list Rosiskaja Gazeta je preneo izjavu Aleksandra Bastrikina koji optužuje „više od 220 osoba, među njima predstavnike visokog zapovedništva ukrajinskih oružanih snaga i zapovednike vojnih snaga koje su granatirale civilno stanovništvo“.

Ukrajinci su umešani u „zločine protiv mira i sigurnosti čovečanstva, koji ne zastarevaju“, rekao je Bastrikin, čiji odbor istražuje najteže zločine.

On je rekao da su optužena 92 komandanta i njihovi podređeni, a da je poternica izdata za 96 osoba.

Od početka rata u Ukrajini u februaru mesecu, ruske snage su bombardovale ukrajinske gradove do ruševina, a Kijev tvrdi da su desetine hiljada civila poginule. Moskva odbacuje odgovornost.

Bilo je i izveštaja o ukrajinskom zlostavljanju ruskih zatvorenika, a većina optužbi koje su dokumentovale Ujedinjene nacije odnose se na navodne zločine koje su počinile ruske snage.

Bastrikin je upitan o istragama odbora u vezi s akcijama ukrajinskih bezbednosnih snaga u samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku i hoće li se te istrage provoditi uz nadzor Ujedinjenih nacija.

S obzirom na to da „kolektivni zapad“ otvoreno podržava Ukrajinu, rekao je da bi bilo primerenije sarađivati s ruskim partnerima u Komonveltu, Organizaciji ugovora o zajedničkoj bezbednosti, gruoi BRIKS i Šangajskoj organizaciji za saradnju.

Bilo bi „svrsishodno“ uključiti zemlje s nezavisnim stavom prema Ukrajini, „pogotovo Siriju, Iran i Boliviju“, rekao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, pokrenuto je 1.300 krivičnih istraga protiv pripadnika ukrajinske vojske, političkog rukovodstva, radikalnih nacionalističkih udruženja i oružanih formacija, pri čemu se do sada smatra odgovornim više od 400 osoba.

Mete istrage uključuju zaposlene u ukrajinskom ministarstvu zdravlja koje je optužio, bez pružanja dokaza, za razvoj oružja za masovno uništenje, kao i državljane Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Holandije i Gruzije.

Pokrenuto je i osam krivičnih postupaka za napade na ruske ambasade ili druga predstavništva u Holandiji, Irskoj, Litvaniji, Češkoj, Poljskoj, Rumuniji i Francuskoj.

Sve vesti o Ukrajini i Rusiji čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na našoj stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar