Ruski mediji: Kadirov stigao u Marijupolj „da podigne moral svojih boraca“

Svet 28. mar 202221:55 13 komentara
REUTERS/Chingis Kondarov

Ruski mediji javili su da je čečenski lider Ramzan Kadirov, blizak Vladimiru Putinu, stigao u Marijupolj da podigne borbeni duh svojih boraca, uključenih u napad na taj grad.

„Lider Čečenije Ramzan Kadirov je u Marijupolju, kako bi podigao moral naših boraca“, rekao je Ahmed Dudajev, njegov bliski saradnik, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Agencija je objavila fotografiju Kadirova sa tridesetak naoružanih ljudi u prostoriji, koja je, kažu, snimljena u Marijupolju.

Ruska televizija je takođe emitovala snimke Kadirova i čoveka za koga se tvrdi da je ruski general Andrej Mordvičov, kojeg je navodno ubila ukrajinska vojska. AFP nije mogao da potvrdi ovu informaciju iz nezavisnog izvora.

Ruske snage, koje od 24. februara vode vojnu ofanzivu u Ukrajini, nedeljama pokušavaju da zauzmu Marijupolj, strateški važan grad u kome je humanitarna situacija katastrofalna.

Kadirov, koji čvrstom rukom vlada ruskom republikom Čečenijom, rekao je prošle nedelje da su njegovi borci zauzeli gradsku kuću Marijupolja, ali je kasnije rekao da je to još jedna javna zgrada u predgrađu. Kadirov je sredinom marta saopštio da je u Ukrajinu stiglo hiljadu čečenskih „dobrovoljaca“.

Kadirov, lojalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, ima miliciju pod svojom komandom. Snage pod njegovom kontrolom optužene su za mnoge zločine u Čečeniji.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare