Ruski naučnik koji je radio na hipersoničnim raketama uhapšen zbog veleizdaje

Svet 05. avg 202217:41 > 06. avg 2022 15:4549 komentara
Izvor: Oscar Sosa / US NAVY / AFP (Ilustracija)

Direktor Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka i jedan od vodećih ruskih stručnjaka za razvoj hiperzvučnih raketnih sistema Aleksandar Šipljuk uhapšen je pod optužbom za veleizdaju, javila je agencija TASS, pozivajući se na izjavu naučnog direktora instituta Vasilija Fomina.

„U institutu su vođene istražne radnje. One se povezuju sa našim direktorom Aleksandrom Šipljukom, koji je uhapšen“, rekao je Fomin za TASS.

Fomin je rekao da je Šipljuk „suočen sa istim optužbama“ kao i glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov, koji je ranije uhapšen. Prema Fominu, Šipljuk je odveden u moskovski pritvorski centar Lefortovo.

Aleksandar Šipljuk, priznati ruski naučnik i dopisni član Ruske akademije nauka, bio je vođa hipersonične laboratorije pri Institutu za teorijsku i primijenjenu mehaniku u Novosibirsku.

Poslednjih godina koordinirao je istraživanja vezana uz razvoj hiperzvučnih raketnih sistema.

Ključne oblasti njegovog istraživačkog interesovanja uključuju eksperimentalnu aerotermalnu dinamiku hipersoničnih aviona sa ravnim mlaznim motorima.

Glavni naučni saradnik instituta Anatolij Maslov uhapšen je 27. juna pod optužbom za veleizdaju i odveden je u moskovski pritvorski centar Lefortovo. Izvor blizak istrazi rekao je TASS-u da je on osumnjičen da je delio poverljive informacije povezane sa hipersoničnim istraživanjem. Njegov slučaj istražuje ruska Federalna služba bezbednosti.

Sud u Novosibirsku je 30. juna odobrio hapšenje još jednog naučnika – Dmitrija Kolkera iz Instituta za lasersku fiziku Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka. On je bio u terminalnoj fazi raka, ali je odveden iz privatne klinike u moskovski pritvorski centar Lefortovo, gde je preminuo 2. jula, podseća TASS.

Komentari

Vaš komentar