Ruski oligarh priznao da je osnivač i vođa paravojne „Vagner“ grupe

Svet 26. sep 202209:5812 komentara
Izvor: AFP/ Alexey Druzhinin / Sputnik

Biznismen Jevgenij Prigožin prvi put je javno priznao da je 2014. godine stvorio grupu, kasnije nazvanu "Vagner", napominjući da se zahvaljujući njihovoj hrabrosti sudbina samoproglašenih republika u Denjecku i Lugansku radikalno promenila, a narodi Sirije, arapskih, afričkih i latinoameričkih zemalja su dobili zaštite. Prigožinov komentar je objavljen na društvenoj mreži VKontakte na stranici njegove kompanije Konkord, prenosi RIA Novosti.

„Te 2014. godine, kada je počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa, kada je Rusija skočila na poslednju parnu lokomotivu i uspela da blokira dolazak ukrajinske vojske na Krim, ja sam, kao i mnogi drugi biznismeni, otišao na poligon gde su se okupili ‘kozaci’ koji su pokušavali da prosipaju novac kako bi regrutovali grupu koja bi išla da štiti Ruse. Ali sam brzo shvatio da su polovina prevaranti među svim tim ‘kozacima’ i ostalim paravojnim drugovima, a polovina oni koji su uzeli novac unajmljenim dobrovoljcima i poslali ih gole i bose u stvarnu smrt“, napisao je Prigožin u komentaru.

Dodao je da je i sam doleteo na jedan od poligona, gde je očistio staro oružje, sredio pancire i pronašao specijaliste koji bi mogli da pomognu.

„Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa patriota, koja je kasnije dobila ime BTG ‘Vagner’. Isključivo zahvaljujući njihovoj hrabrosti postalo je moguće oslobođenje luganskog aerodroma i mnogih drugih teritorija, a sudbina LNR i DNR se iz korena promenila“, navodi se u poruci.

On ističe da su mnogi pokušavali da pronađu prljavštinu na Vagner grupi, dok su sami članovi grupe znali samo jedno – da se bore i štite obespravljene. Za pripadnike Vagner grupe rekao je da su heroji koji su branili narod Sirije, druge arapske narode, siromašne Afrikance i Latinoamerikance i postali jedan od stubova Rusije.

Ukrajnske službe bezbednosti optužile su u julu „Vagner“ grupu da je odgovorna za napad na zatvor u Olenivki u kojem su bili smešteni zarobljeni ukrajinski vojnici. Kako je tada tvrđeno iz Kijeva, cilj napada na zatvor je bio da se sakrije pronevera novca koji je grupa dobila od Moskve da uloži u zatvor.

U izveštajima o regrutovanju ruskih zarobljenika za učešće u rat u Ukrajini spomnju se ne samo Vagner, već i sam Prigožin. On, navodno, sam obilazi zatvore i nagovara osuđenike da se prijave za rat u zamenu za slobodu.

U vreme Sovjetskog Saveza Prigožin je hapšen zbog krađa, prevara i organizovane prostitucije. Bio je osuđen na 12 godina zatvora, a kaznu je služio od 1981. do 1990. godine.

Od štanda za prodaju viršli, Prigožin je svoj biznis širio na kazina, restorane, do fabrike Konkord za ketering usluge. Od države je 2012. godine dobio ugovor da snabdeva rusku vojsku hranom. U međuvremenu je sklapao ugovore o pripremi obroka za škole, kao i za vladine službenike, što mu je donelo ogromno bogatstvo.

Komentari

Vaš komentar