Ruski saveznici u Africi

Svet 09. mar 202221:47 6 komentara
Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Rusija već godinama širi svoj uticaj u Africi. Izgleda da se to diplomatski isplatilo predsedniku Vladimiru Putinu, sada, nakon napada na Ukrajinu, navodi Dojče vele (DW).

Od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku je 2. marta zatraženo da glasa o rezoluciji koja između ostalog poziva Rusiju, na „momentalno, potpuno i bezuslovno“ povlačenje trupa. Većina od 193 članice UN je glasala za – odnosno 141 država.

Tokom glasanja, jedna stvar je postala jasna: Afrika je podeljena po pitanju Ukrajine: Eritreja je glasala protiv, a 25 afričkih zemalja na ovaj ili onaj način nije podržalo rezoluciju protiv Rusije.

Maroko, Kamerun, Etiopija, Gvineja, Gvineja Bisao, Burkina Faso, Togo i Esvatini – nisu glasale. Uzdržani su bili Alžir, Uganda, Burundi, Centralnoafrička Republika, Mali, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Kongo Brazavil, Sudan, Južni Sudan, Madagaskar, Mozambik, Angola, Namibija, Zimbabve i Južna Afrika.

Južna Afrika – neutralna

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa brani „neutralan stav” svoje vlade – čak je optužio Zapad da ne čini dovoljno da dođe do mirnog rešenja rusko-ukrajinskog sukoba.

„Odbijanje da se osudi ovaj rat stavlja Južnu Afriku na pogrešnu stranu istorije“, rekao je opozicioni lider Herman Mašaba iz stranke Akcija SA.

Prema analizi angolskog politikologa Olivija N’kilumbua, mnogi predstavnici ANC-a, koji je na vlasti u Južnoj Africi bez prekida od kraja aparthejda, lojalni su Rusiji.

„Neki su mišljenja da nekadašnji oslobodilački pokret još mnogo duguje Rusima, još iz vremena Hladnog rata, i da sada mi Afrikanci moramo da zaćutimo pred ruskom invazijom“, rekao je on za DW.

Bitka ruskih i nemačkih diplomata na Tviteru

Uticaj Kremlja u Južnoj Africi postaje jasan u ratu reči koji trenutno tamo vode diplomatski predstavnici Rusije i Nemačke. Ambasada Rusije u Pretoriji je u subotu tvitovala: „Dragi pratioci, dobili smo veliki broj pisama solidarnosti od Južnoafrikanaca, kako pojedinaca tako i organizacija. Cenimo vašu podršku i drago nam je što ste izabrali da budete uz nas danas kada se Rusija, kao i pre 80 godina, bori protiv nacizma u Ukrajini!“ Na to je stiglo oko 14.000 „lajkova“.

Nemačka ambasada u Pretoriji, odgovorila je ovako: „Izvinite, ali ne možemo da ćutimo, to je previše cinično. Rusija iz sopstvenih interesa komada muškarce, žene i decu u Ukrajini. Ovo definitivno nije borba protiv nacista. Sramota za svakoga ko padne na to“, kaže se u nemačkoj reakciji koja se završava rečenicom u zagradi: „Nažalost, mi smo neka vrsta stručnjaka kada je u pitanju nacizam“. Nemci su dobili veći broj „lajkova“, ali je istovremeno i ovo pojašnjenje nemačke ambasade izazvalo burne reakcije.

Ne samo da se ističe sovjetska podrška oslobodilačkoj borbi Južne Afrike protiv aparthejda i podržava narativ o okupaciji Ukrajine koji je konstruisao predsednik Putin. Masovna ogorčenost prema Nemačkoj takođe se izražava na različite načine.

Jedan korisnik piše: „Rusija se samo protivi napredovanju NATO na ukrajinsku teritoriju. Posledice ove ekspanzije su bile jasne i NATO je odlučio da ih ignoriše. Ovaj rat je bio predvidiv i mogao se izbeći.“

A drugi korisnik pita: „Kakvu je nepravdu Nemačka činila u Namibiji?“ Drugi: „Šta je Nemačka radila između 1939. i 1945. godine?“

Veze sa Rusijom iz sovjetskih vremena

Zemlje poput Angole, Mozambika, Zimbabvea i Namibije takođe su glasale o rezoluciji o Ukrajini u Generalnoj skupštini UN „imajući na umu istorijsko prijateljstvo“.

Tokom borbe protiv kolonijalizma, Sovjetski Savez je oružjem i obukom podržavao oslobodilačke pokrete ovih država, odnosno MPLA, FRELIMO, ZANU i SVAPO.

„Naročito u Angoli i Mozambiku, praktično nije bilo političkih promena od ere Hladnog rata. I zato pupčana vrpca koja povezuje ove zemlje sa Moskvom nikada nije presečena“, kaže N’Kilumbu.

Vlada Zimbabvea kritikovala je rezoluciju Generalne skupštine UN kao kontraproduktivnu. U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u Harareu se kaže: „Zimbabve nije uveren da je cilj rezolucije dijalog – naprotiv: samo još dolila ulje na vatru“.

Ruska ofanziva u Africi: resursi, bezbednost i oružje

Vlada u Moskvi je poslednjih godina proširila svoje političke, ekonomske i pre svega vojne odnose sa brojnim afričkim zemljama. Putin je 2019. bio domaćin samita Rusija-Afrika na kojem su učestvovala 43 afrička lidera.

Samo godinu dana kasnije, Rusija je postala najvažniji dobavljač oružja u Africi: prema proceni SIPRI-ja za 2020. između 2016. i 2020. godine oko 30 odsto oružja izvezenog u 49 zemalja podsaharske Afrike dolazilo je iz Rusije. Slede Kina (20 odsto), Francuska (9,5 odsto) i SAD (5,4 odsto).

Nigde na kontinentu ruski uticaj nije rastao tako brzo kao u Centralnoafričkoj Republici (CAR). Intenzivirana saradnja Moskve i Bangija počela je 2017. kada je Rusija prvi put isporučila ratom razorenoj zemlji oružje: kalašnjikove, pištolje, rakete zemlja-vazduh. Od tada je Moskva postepeno povećavala svoje prisustvo.

Razne ruske kompanije dobile su dozvole za iskopavanje zlata i dijamanata u zemlji. Predsednika Faustin-Arhange Touadera sada čuvaju Rusi. Njegov glavni savetnik za bezbednost je Valerij Saharov, bivši radnik ruske obaveštajne službe, FSB.

Rusija je takođe proširila svoje prisustvo u krizi zahvaćenom Maliju. Reč je između ostalog o borcima grupe Vagner koji se zajedno sa vojnim režimom bore protiv islamista.

Politička, istorijska i vojna zavisnost

Mnoge afričke države se nikada nisu oslobodile stiska Moskve. Druge su poslednjih godina postale zavisni od Moskve, prvenstveno iz vojnih razloga, rekao je gvinejski pisac i intelektualac ​​Tierno Monenembo za DW.

U tom kontekstu je čak i razumljivo ponašanje 25 afričkih država koje nisu osudile Rusiju u UN: „U takvoj situaciji, za afričke države je teško da zauzmu stav. Kada si mali, kada si slab, ako ste slabo naoružani i nerazvijen, ne mešaš se tek tako u sukob vojne supersile. To je posao velikih igrača“, kaže Monembo.

Na kraju autor dodaje: „Postoji jedna fulanska poslovica koja kaže: Kokoška ne mora da diskutuje o ceni noža. Onaj ko ima nož, taj će joj doći glave, ma ko to bio.“

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare