Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov stigao u Egipat u okviru afričke turneje

Svet 24. jul 202210:2315 komentara
Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u Kairo gde će razgovarati sa egipatskim zvaničnicima dok njegova zemlja pokušava da prekine diplomatsku izolaciju i sankcije Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Lavrov je stigao u Kairo kasno sinoć u prvom delu svoje afričke turneje tokom koje će takodje posetiti Etiopiju, Ugandu i Demokratsku Republiku Kongo, prenosi ruska državna televizija RT.

Lavrov je jutros počeo razgovore sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Amehom Šukrijem, javilo je egipatsko ministarstvo.

Ruski šef diplomatije treba kasnije danas da se sastane sa generalnim sekretarom Arapske Lige Ahmedom Abulom Geitom. On će se takodje obratiti stalnim predstavnicima te panarapske organizacije, preneo je RT.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja u arapskom svetu, odbio je da zauzme stranu od počekta rata u Ukrajini u februaru i održava bliske veze sa Moskvom i sa Zapadom. Egipat je medju najvećim uvoznikom žita na svetu, a veliki deo toga dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Egipatski predsednik Abdel Fatah El Sisi je izgradio bliske lične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dvojica vodja ojačali su bilateralne odnose znatno poslednjih nekoliko godina, prenosi AP.

Poseta Lavrova Kairu usledila je pošto je ruska državna kompanija za atomsku energiju Rosatom prošle nedelje u Egiptu počela izgradnju nuklearne elektrane sa četiri reaktora. Lokalni mediji procenili su vrednost projekta na 25 milijardi evra.

Komentari

Vaš komentar