Ruski zvaničnici u poseti Kubi, razmatrana pitanja o bezbednosnoj saradnji s Kastrom

Svet 27. feb 202409:58 13 komentara
Shutterstock/ javier gonzalez leyva

Sekretar ruskog Veća bezbednosti Nikolaj Patrušev, jedan od najvažnijih saradnika predsednika Vladimira Putina, sastao se s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Kastrom kako bi razgovarali o bezbednosnoj saradnji, izvestila je novinska agencija Interfax.

„Razmotrena su različita pitanja rusko-kubanske saradnje u području bezbednosti“, navodi se u saopštenju ruskog Veća na koje se poziva Interfax.

„Nikolaj Patrušev je uverio Raula Kastra da Moskva ostaje privržena duhu strateškog partnerstva dveju zemalja“, navodi se.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Rusije i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, prema ruskim i američkim diplomatima.

Tada su dve supersile bile najbliže nuklearnom sukobu.

Sovjetski Savez je 1962. počeo tajno da instalira projektile srednjeg dometa na Kubi, kojima bi mogao da dosegne američke gradove.

SAD je blokirale pristup Kubi i spor je završen uklanjanjem ruskih projektila s Kube i američkih iz Turske.

Na čelu Kube tada je bio Raulov brat Fidel Kastro.

U posetu Kubi prošle nedelje bio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On  je osudio „dominaciju“ i „hegemoniju“ Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja koje to održavaju sredstvima koja “ne uključuju diplomatiju, već ucene, ultimatume, pretnje, upotrebu vojne sile i sankcije”, navodi Hina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare