Ruskom opozicionaru preti 15 godina zatvora šbog „širenja lažnih vesti“

Svet 22. apr 202216:47 5 komentara
Alexander NEMENOV/AFP

Protiv ruskog opozicionara i novinara Vladimira Kara-Murze podignuta je optužnica zbog širenja lažnih informacija o Oružanim snaga Rusije i, u skladu sa nedavno usvojenim zakonom, preti mu do 15 godina zatvora.

Njegov advokat Vadim Prohorov saopštio je da se Kara-Murza nalazi na saslušanju u Istražnom komitetu.

Kara-Murza je uhapšen u Moskvi 11. aprila, prilikom izlaska iz zgrade u kojoj stanuje, a sud mu je odredio 15 dana pitvora zbog „neispunjavanja zahteva policije“.

„Građanin Kara-Murza Vladimir se, ugledavši pripadnike policije, ponašao neadekvatno, promenio pravac kretanja, ubrzao korak i na zahtev da se zaustavi pokušao da se sakrije“, navodi se u policijskom zapisniku, koji je objavio njegov advokat. Pri tom pri privođenju, policija mu nije objasnila razloge i nije mu dozvolila telefonske kontakte nekoliko sati, naveo je advokat.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 4. marta potpisao zakon kojim se uvodi kivična odgovorost za neistinitu informaciju o dejstvima ruske vojske, koji predviđa maksimalnu kaznu do 15 godina zatvora.

Kara-Murza je bio jedan od voditelja uglednog radija Eho Moskve, koje su ruske vlasti zatvorile nakon početka agresije na Ukrajinu.