Šabić: Važno učešće javnosti u procesu izmene Zakona o pristupu informacijama

Svet 24. feb 202110:283 komentara
Izvor: N1

Advokat Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja, ocenio je kao odgovoran, važan, apsolutno legitiman i vredan najšire podrške javnosti zahtev velike grupe NVO upućen Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samopravu kojim se, povodom najavljenih izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, traži da se javnosti učine dostupnim plan rada Radne grupe koju je ministarstvo u tu svrhu formiralo, kao i sve druge relevantne informacije.

„Punu transparentnost svih aktivnosti na izmeni ovog zakona treba obezbediti odmah, bez odlaganja, pogotovo s obzirom na najave nadležnih da bi izmene mogle biti usvojene veoma brzo, u narednih mesec dana“, ocenio je Šabić za Betu.

Povezane vesti

On je naveo da bi pravo javnosti da zna sve o procesu izmena za javnost veoma važnog zakona i da utiče na taj proces moralo biti nesporno i veoma je važno i podsetio „da smo pre samo nešto više od dve godine bili suočeni s pokušajem Vlade da javnost stavi pred svršen čin usvajanjem izmena ovog zakona koje bi bitno otežale, tačnije gotovo onemogućile građanima ostvarivanje prava koje on jamči“.

„Usvajanje tih veoma štetnih odredbi, direktno suprotnih ciljevima zakona i interesima javnosti, kojima se želeo suziti krug obveznika Zakona, a uz to i veoma otežati postupak za ostvarivanje prava sprečeno je tada samo oštrom reakcijom i argumentovanim kritikama od strane opšte i stručne javnosti“, objasnio je Šabić.

Kako je naglasio, „i sada u radnoj grupi nema predstavnika ni opšte ni stručne javnosti ni iz akademske zajednice ni iz kompetentnih NVO“.

„Javnosti nije poznato kakva su rešenja pripremljena i samo indirektno i poluzvanično poslednjih dana je imala prilike da čuje nešto o nekim pripremljenim rešenjima. Sudeći po tom što se čulo mislim da neće doprineti rešavanju brojnih otvorenih problema u primeni zakona pogotovo ne dva osnovna – bahatog ignorisanja, u ogromnom procentu, zahteva za pristup informacijama i neizvršavanja, po zakonu obavezujućih odluka poverenika i odbijanja Vlade da u slučaju potrebe prinudom obezbedi izvršenje tih odluka iako je to njena zakonska obaveza“ naveo je Šabić.

Dodao je da će se uzdržati od kritike dok se ne vidi zvaničan dokument radne grupe.

 

Komentari

Vaš komentar