SAD će proglasiti grupu „Vagner“ transnacionalnom kriminalnom organizacijom

Svet 20. jan 202320:1257 komentara
Izvor: Olga MALTSEVA / AFP

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država klasifikovaće rusku paravojnu organizaciju "Vagner" kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju", saopštio je Savet za nacionalnu bezbednost SAD.

Ministarstvo će takođe sledeće nedelje uvesti nove sankcije toj grupi i njenim saveznicima širom sveta, rečeno je iz Bele kuće.

Pročitajte još:

„Ove radnje priznaju transkontinentalnu pretnju koju predstavlja ‘Vagner’, između ostalog i kroz kontinuiranu i ozbiljnu kriminalnu aktivnost“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

SAD procenjuju da se tenzije između ruskog Ministarstva odbrane i „Vagnera“ pojačavaju, dok predsednik Vladimir Putin sve više računa na „Vagner“ za izvođenje operacija u Ukrajini, piše CNN.

Trenutno je oko 50.000 boraca grupe „Vagner“ angažovano u Ukrajini, od čega je 10.000 ugovoraca i 40.000 osuđenika, rekao je Kirbi.

„‘Vagner’ postaje rival ruskoj vojsci i drugim ruskim ministarstvima“, rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, SAD imaju obaveštajne podatke koji sugerišu da Ministarstvo odbrane Rusije „ima rezervu“ prema „Vagnerovom“ regrutovanju po zatvorima.

Komentari

Vaš komentar