SAD će Ukrajini dati dodatnih 270 miliona dolara pomoći u oružju

Svet 22. jul 202221:49 > 21:5121 komentara
REUTERS/Issei Kato

Sjedinjene Američke Države najavile su da će Ukrajini pružiti dodatnih 275 miliona dolara pomoći u oružju, uključujući raketne sisteme HIMARS i dronove Phoenix Ghost.

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi kazao je novinarima da će četiri artiljerijsko-raketna sistema visokih performansi (HIMARS) i 36.000 punjenja za HIMARS, koji će koštati 175 miliona dolara, biti povučeni iz inventara vojske i poslati Ukrajini, uz ovlašćenje predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Kirbi je takođe izjavio da će osigurati 580 taktičkih bespilotnih letjelica Phoenix Ghost u vrednosti od 100 miliona dolara iz budžeta Ministarstva odbrane (Pentagon).

Naglasivši da će Ukrajini nastaviti da pruža pomoć u oružju u narednim sedmicama i mesecima, Kirbi je rekao da su od kada je američki predsednik Džozef Biden stupio na dužnost ovoj zemlji dali 8,2 milijarde dolara vojne pomoći.

I ministri finansija Evropske unije (EU) odobrili su pre 10 dana novu finansijsku pomoć Ukrajini od milijardu evra. Ukupna makrofinansijska pomoć EU Ukrajini, suočenoj sa posledicama ruske invazije, dosad iznosi 2,2 milijarde evra.

Komentari

Vaš komentar