SAD će zadržati sankcije Revolucionarnoj gardi i ako dođe do sporazuma sa Iranom

Svet 27. mar 202211:13 4 komentara
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

SAD će zadržati sankcije protiv iranske Revolucionarne garde, ideološke vojske zemlje, čak i ako se postigne sporazum o nuklearnom pitanju, rekao je američki izaslanik za Iran Robert Mali.

„Oni će ostati pod sankcijama prema američkom zakonu i naša percepcija kada su oni u pitanju će uvek ostati ista“, rekao je američki diplomata u obraćanju na Doha forumu u Kataru.

Teheran traži od SAD da skine Revolucionarnu gardu sa njihovog spiska terorističkih organizacija.

Iran je potvrdio juče da je ukidanje sankcija Gardi medju tačkama o kojima se još raspravlja oko oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma.

U Dohi gde su okupljene političke i ekonomske vodje, Robert Mali je upozorio da nuklearni sporazum nije ni neizbežan, ni vrlo blizu.

„Dosta smo blizu postizanju sporazuma, ali dosta smo blizu već izvesno vreme i mislim da vam to govori sve što treba da znate o teškoćama pokrenutih pitanja“, rekao je on.

U Dohi je prisutan i bivši iranski ministar spoljnih poslova Kamal Karazi, sada savetnik vrhovnog vodje ajatole Ali Kameinija. On je rekao da je Revolucionarna garda, nacionalna vojska i da ona ne može biti stavljena na spisak terorističkih organizacija.

Teheran već nekoliko meseci vodi pregovore u Beču sa Kinom, Rusijom, Francuskom Velikom Britanijom i Nemačkom da spase sporazum iz 2015. godine čiji cilj je da spreči Iran da razvije atomsku bombu. U zamenu za to Iran, koji je uvek negirao da želi da napravi atomsku bombu, traži ukidanje sankcija koje guše njegovu privredu.

SAD učestvuju posredno u pregovorima u Beču. SAD su se 2018. povukle iz iranskog nuklearnog sporzuma, prema odluci tadašnjeg predsednika Donalda Trampa i ponovo uvele sankcije Iranu. Kao reakcija Iranci su postepeno odustajali od ograničenja uvedenih za razvoj njihovog nuklearnog programa.

Koordinator Evropske unije Enrike Mora danas se nalazi u Teheranu gde treba da se sastane sa svojim iranskim kolegom Alijem Bagerijem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je rekao da je zaključivanje iranskog nuklearnog sporazuma „pitanje dana“.