SAD i Južna Koreja počeli do sada najveće vojne vazdušne vežbe

Svet 31. okt 202208:293 komentara
Izvor: Reuters/Kim Hong-Ji (ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja počele su jedne od najvećih kombinovanih vojnih vazdušnih vežbi u ponedeljak, u sklopu kojih će stotine borbenih aviona izvoditi lažne napade 24 sata na dan veći deo nedelje.

Operacija „Vigilant Storm“ trajaće do petka. Oko 240 borbenih aviona će izvesti oko 1.600 letova, saopštile su američke vazdušne snage prošle nedelje.

Taj broj misija najveći je ikada na tim godišnjim vojnim vežbama, dodaje se.

Pjojgjang je osudio zajedničke vežbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula.

U znak protesta zbog nedavnih vežbi, Severna Koreja je ispalila rakete, izvela vazdušne vežbe i ispalila artiljerijske projektile u more.

Saveznici kažu da su takve vežbe potrebne za borbu protiv mogućih pretnji Severne Koreje, koja je izvela rekordan broj lansiranja raketa ove godine i pripremila se za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.

Vigilant Storm će, među ostalim avionima, uključiti i varijante nevidljivog lovca F-35 obe države.

Australija će za vežbe poslati avion za dopunu goriva u vazduhu.

„Južna Koreja i američko ratno vazduhoplovstvo sarađivaće u sprovođenju velikih vazdušnih misija, poput bliske vazdušne podrške, odbrambenog protivvazdušnog udara i hitnih vazdušnih operacija 24 sata dnevno tokom vežbi. Snage za podršku na zemlji takođe će vežbati odbrambene postupke i sposobnost preživljavanja u slučaju napada“, saopštilo je američko ratno vazduhoplovstvo.

U petak će južnokorejske snage završiti dvanaestodnevne terenske vežbe Hoguk 22, koje uključuju lažna amfibijska iskrcavanja i prelaske reka, kao i neke vežbe s američkim snagama.

Komentari

Vaš komentar