SAD i Rusija se sukobile oko izveštaja o humanitarnoj krizi u Ukrajini

Svet 04. feb 202317:567 komentara
REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je u subotu izveštaj o humanitarnoj krizi u Ukrajini koji je izazvao svađu između SAD i Rusije, pri čemu Moskva kaže da je politički motivisan, a Vašington poziva na brzo ažuriranje izveštaja.

Pročitajte još:

Izveštaj šefa SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa predstavljen je izvršnom odboru organizacije u kojoj su Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Izveštaj pokriva prvih devet meseci 2022. godine, a situacija u Ukrajini, na koju je Rusija započela invaziju 24. februara, navedena je među osam akutnih globalnih zdravstvenih kriza.

Izveštaj je dokumentovao više od 14.000 civilnih žrtava. Navodi se da je humanitarna pomoć potrebna za 17,7 miliona ljudi, dok je 7,5 miliona ukrajinskih izbeglica raseljeno širom Evrope.

Od 471 napada teškim naoružanjem na zdravstvene ustanove širom sveta, 448 se dogodilo u Ukrajini, navodi se u izveštaju SZO.

Predstavnik Rusije u komitetu SZO rekao je da je izveštaj ispolitizovan i jednostran sa neosnovanim optužbama.

Šiba Kroker, američka diplomata u UN, pozvala je na izradu ažuriraniog izveštaj za dokumentovanje incidenata u Ukrajini od septembra 2022.

„Ruski napadi naneli su neopisivu štetu civilima i kritičnoj infrastrukturi u Ukrajini“, rekla je ona na sastanku odbora, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Komentari

Vaš komentar