SAD: Kijevu nisu potrebni borbeni avioni, šaljemo im rakete za odbranu

Svet 11. mar 202200:02 6 komentara
Ukrajina
REUTERS/Serhii Nuzhnenko

SAD su ocenile danas da Ukrajini nije stvarno potrebno da ima borbene avione da se suprostavi ruskim napadima, već planiraju da joj pošalju više odbrambenih sistema zemlja-vazduh.

„Avioni – nije to najpotrebnije našim ukrajinskim partnerima u ovom trenutku“, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Kada analiziramo razaranje koje Kremlj pravi u regionima Ukrajine, to je uglavnom od raketa, projektila, artiljerijske vatre“ ocenio je on, i rekao da avioni nisu najbolji za eliminisanje takvog oružja.

Po Prajsu, ukrajinska vojska ima više eskadrila aviona sposobnih da lete.

On je rekao da je efikanost ruske flote brbenih aviona ograničena sistemima protivvazduhoplovne odbrane Ukrajine na zemlji, bilo da se radi o većim raketama zemlja-vazduuh ili lakim prenosnim sistemima kao što su „Stingeri“ koje su dali Amerikanci.

Rekao je da će SAD nastaviti da Ukrajini šalju raketne sisteme zemlja-vazduh.

SAD su u sredu definitivno odbacile predlog Poljske da američkoj vojsci isporuči migove-29 da bi ih ona zatim predala Ukrajini, ocenivši da je ponuda Varšave riskantna jer bi mogla da izazove eskalaciju s ruske strane i da dovede do direktnog sukoba Rusije s NATO-om.

Vašington nije potpuno isključio da neka zemlja NATO svojom „suverenom odlukom“ isporuči lovačke avione Kijevu, rekao je portparol nagoveštavajući da SAD nisu za to.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare