SAD: Moguć razgovor Blinkena i Lavrova u Kambodži

Svet 04. avg 202220:521 komentar
Entoni Blinken
Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost da državni sekretar Entoni Blinken u Kambodži razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Seregejem Lavrovom o razmeni zatvorenika, izjavio je koordinator Saveta Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Blinken i Lavrov trenutno u Pnom Penu učestvuju na skupu Asocijacije južnoistočnih azijskih nacija (ASEAN), preneo je Tass.

„Blinken je od početka veoma aktivan u tom slučaju i nema sumnje da će razgovarati sa Lavrovom, ako za to bude mogućnosti“, rekao je Kirbi.

Vašington je prošle sedmice ponudio Moskvi da Sjedinjene Države puste iz zatvora ruskog biznismena Viktora Buta, koji je zbog nezakonite trgovine oružja osuđen na 25 godina zatvora, a da Rusija oslobodi košarkašicu Britni Griner, koja je danas osuđena na devet godina zatvora zbog posedovanja droge, i bivšeg marinca Pola Vilana, koji je zbog špijunaže osuđen na 16 godina.

Blinken i Lavrov su o tome razgovarali telefonom, nakon čega je rusko Ministarstvio spoljnih poslova poručilo da bi se u toj stvari trebalo vratiti „tihoj diplomatiji“.

Komentari

Vaš komentar