SAD najavljuju sankcionisanje zbog isporuka municije Rusiji

Svet 15. okt 202209:0066 komentara
Izvor: Shutterstock

SAD su upozorile na mogućnost uvođenja sankcija zemljama, kompanijama i pojedincima koje Rusiji isporučuju municiju ili podržavaju njenu vojnu industriju – u nastojanju Vašingtona da osnaži pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike.

Voli Adejemo, zamenik američkog sekretara za finansije, tokom skupa država koje su razmatrale sankcije Rusiji, ukazao je da je Vašington spreman da preduzme mere protiv strana koje izbegavaju američke sankcije, piše Glas Amerike.

Učesnici skupa, među kojima su osim američkih, bili i predstavnici zemalja Evropske unije, Kanade i Južne Koreje – ukupno njih 33, razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primeniti prema ruskoj vojnoj industriji, kao i efektima do sada uvedenih ograničenja usled ruske invazije na Ukrajinu.

“Vašington je spreman da uvede sankcije onima koji isporučuju municiju ili drugu vojnu robu Rusiji, kao i privatnim vojnim kompanijama ili paravojnim grupama koje učestvuju ili podržavaju ruski rat u Ukrajini”, poručeno je iz američkog Sekretarijata za finansije.

Ukazano je da su sekretarijati finansija i trgovine, kao i Stejt department ukazali na mere koje su do sada primenjene protiv ruske vojne industrije – navodeći rizike sa kojima se suočavaju oni koji pružaju materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

“Ograničavanjem pristupa Rusije naprednoj tehnologiji, robama i uslugama, Vašington i partneri umanjili su njenu sposobnost da zameni oružje – među kojima je i 6.000 komada vojne opreme koja je do sada uništena u ratu“, precizirano je tokom skupa, javlja Rojters.

Takođe, SAD su upozorile na znatnu rusku potrošnju municije zbog čega se okređe zemljama poput Irana i Severne Koreje za zalihe i opremu, uključujući dronove, rakete i artiljerijsku municiju, izvestila je agencija Rojters na osnovu uvida u izveštaj o tome.

Ograničenja izvoza koje su nametnule SAD i još 37 zemalja uticale su na to da se ruska odbrambena industrija oslanja na uvezenu mikroelektroniku i druge resurse vojne industrije. Zabeležen je i nedostatak delova čime se podriva proizvodnja tenkova, aviona, podmornica i drugih vojnih sistema.

Prema izveštaju u koji je agencija Rojters imala uvid, SAD su na sastanku upozorile da ruske obaveštajne službe nastoje nezakonito da dođu u posed zapadne tehnologije i delova čiji je izvoz zabranjen u Rusiju.

“Mreža koja se koristi za nabavku tehnologije uključuje oligarhe, proksije i lažne kompanije, a cilja na Evropu i Severnu Ameriku kao prioritet”, navedeno je u izveštaju.

Ranije tokom godine, Vašington je uveo stroga ograničenja na isporuku američke i strane robe u Rusiju, ukoliko je proizvedenja primenom američke opreme ili tehnologije, u nastojanju da oslabi ruski vojni i industrijski sektor.

Kontrolišu se resursi koje Rusija primenjuje u oblasti odbrane, svemirske tehnologije i pomortsva. Takođe, usmereni su i na energetski sektor, kao i na luksuznu robu i proizvode koje upotrebljava ruska elita.

Agencija Rojters izvestila je i da je na pitanje šta još zapadni saveznici mogu učiniti da osnaže pritisak na Rusiju – neimenovani evropski finansijski zvaničnik i učesnik skupa, odgovorio je da se može proširiti lista sancionisanih osoba.

“Možemo proširiti i listu roba čiji će izvoz biti ograničen”, rekao je taj zvaničnik.

Komentari

Vaš komentar