SAD nude Poljskoj zajam od dve milijarde dolara da modernizuje ukrajinsku vojsku

Svet 25. sep 202322:50 25 komentara
Reuters/Viacheslav Ratynskyi

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je danas da je ponudila zajam od dve milijarde dolara Poljskoj da pomogne modernizaciju vojske svog saveznika, suseda Ukrajine.

Poljska je zemlja kroz koju prolazi većina oružja zapadnih zemalja na putu za Ukrajinu, pogođenu ruskom invazijom.

Stejt department je u saopštenju naveo da je Poljska „trdi“ saveznik SAD čija je „bezbednost od vitalnog značaja za kolektivnu odbranu“ istočnog krila NATO-a, i da je takvo finansiranje rezervisano za najvažnije bezbednosne partnere Vašingtona.

Američka vlada takođe daje Varšavi do 60 miliona dolara za troškove zajma kroz sistem tzv „Inostranog vojnog finansiranja“ (FMF) koji bi podržao „hitne nabavke odbrambenih artikala i usluga iz Sjedinjenih Država“, saopštio je Stejt department.

Suma od šezdeset miliona dolara je subvencija zajma namenjena tome da Varšava obezbedi sebi povoljne uslove za zajam.

Poljska čvrsto podržava Ukrajinu u odbijanju ruske invazije i dala joj je veliki broj tenkova, borbenih aviona i druge opreme.

Odnedavno su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog trgovinskog spora u vezi sa ulaskom ukrajinskog žita na poljsko tržište.

Prisustvo tog žita obara cenu hrane poljskih farmera, pa je premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da njegova zemlja više neće slati oružje Ukrajini.

Komentar Moravjeckog je stvorio određenu zabunu. Analitičari su primetili da je Poljska već dala Ukrajini većinu onoga što je morala da joj pruži, a izjava je data uoči poljskih parlamentarnih izbora, pa nema neku veću vrednost. Međutim, izazvala je zabrinutost da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da slabi.

Američki zvaničnici nastoje da smire prepirku Varšave i Kijeva, hvaleći ulogu Poljske u pomoći Ukrajini i ističući da je u poljskom strateškom interesu da Ukrajina pobedi Rusiju.