SAD od Rusije traže „jasnoću“ oko kretanja vojske blizu granice sa Ukrajinom

Svet 10. nov 202122:29 13 komentara
Rusija Ukrajina granica
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Vašington je tražio "jasnoću" od Rusije oko "neuobičajenog" kretanja vojske blizu rusko-ukrajinske granice, podsećajući na obavezu koju su SAD preuzele da "podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine".

„Pozivamo Rusiju da bude jasna o svojim namerama“, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi koji je opisao „neuobičajenu rusku vojnu aktivnost blizu ukrajinske granice“.

„Naša podrška teritorijalnom integritetu i suverentitetu Ukrajine je nepokolebljiva“, pdosetio je on.

Američki mediji su krajem oktobra javili o kretanju ruskih trupa blizu ukrajinske granice i Pentagon je potvrdio da nadzire šta se dešava blizu granice.

Kirbi je danas, kada američki šef diplomatije Entoni Blinken treba da primi svog ukrajinskog kolegu Dmitra Kulebu, ukazao da su kretanja trupa neuobičajena zbog veličine i obima.

Portpartol Pentagona je rekao da postoji rizik da se dodatno destabilizuje deo sveta koji je već napet i pozvao Moskvu da poštuje Minske sporazume koji predviđaju demilitarizaciju na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajina je početkom novembra demantovala da postoji neuobičajeno kretanje ruskih trupa navodeći da se radi o kretanju vojske posle vojnih vežbi. Ukrajinska vojska je ocenila da je širenje navoda o jačanja ruske vojske mogla da bude „psihološka“ operacija protiv Kijeva.

Komentari (13)

Vidi sve komentare