SAD odbile „zbunjujući“ plan Poljske za slanje aviona u Ukrajinu

Svet 09. mar 202210:26 > 14:51 68 komentara
JOEL SAGET / AFP

Sjedinjene Američke Države odbile su "zbunjujući" predlog Poljske za slanje aviona u Ukrajinu preko NATO baze u Nemačkoj kao neostvariv, javlja BBC.

Pročitajte još:

Vojni analitičar, pukovnik Brendan Kerni rekao je za BBC da je „zbunjen pristupom Poljaka“.

„Ukrajinski piloti bi bukvalno mogli da prepešače preko granice i vrate se u Ukrajinu avionima“, rekao je on, uz ocenu da bi to bio mnogo „lakši i pametniji“ potez nego slati avione u Nemačku i odatle za Ukrajinu.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da ideja o slanju aviona iz američke/NATO baze u Nemačkoj u vazdušni prostor iznad Ukrajine u koji je ušla Rusija „treba da zabrine ceo NATO savez“.

Kako piše BBC, Sjedinjene Države bile su zatečene predlogom Poljske, koji je došao u odgovor na sve češće pozive Ukrajine zapadnim saveznicima da pošalju borbene avione kako bi se suprotstavili ruskoj invaziji.

Kremlj ocenio poljsku ponudu kao potencijalno opasan scenario

Kremlj je osudio predlog Poljske da prebaci svoje borbene avione MiG-29 Amerikancima kako bi posle bili poslati Ukrajini, ocenjujući da takav postupak stvara „potencijalno opasan scenario“.

„To je vrlo nepoželjan i potencijalno opasan scenario“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe osudio „ekonomski rat“ koji su SAD objavile Rusiji.

Poljska ne odustaje

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki ponovio je potom da je Poljska i dalje spremna da Ukrajini preko NATO-a na raspolaganje stavi borbene avione MiG-29 uprkos upozorenju Kremlja.

Međutim, dodao je da je to „veoma ozbilja odluka“ koju treba da donesu sve članice NATO jer može uticati na širu bezbednost.

Moravjecki je izjavio da je odluka o dostavljanju borbenih aviona MiG-29 sada u rukama NATO i SAD.

„Poljska ne učestvuje u ovom ratu i NATO nije u ovom ratu. Takva ozbiljna odluka kao što je davanje aviona mora biti jednoglasna i nedvosmisleno doneta od strane cele Severnoatlantske alijanse“, rekao je on u Beču.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare