SAD odgovorile na komentare Irana na predlog nuklearnog sporazuma

Svet 24. avg 202220:39 1 komentar
AFP

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odgovorila je na komentare Irana na predlog EU o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs naveo je da je američka administracija završila pregled iranskih komentara, ali nije pružio detalje o odgovoru administracije.

„Kao što znate, preko EU smo primili komentare Irana na konačni tekst koji je EU predložila. Naš pregled tih komentara je sada završen. Danas smo odgovorili EU“, rekao je Prajs.

Sada se očekuje još jedna razmena predloga o tehničkim detaljima, nakon čega će uslediti sastanak zajedničke komisije koja nadgleda pregovore.

Novi razvoj događaja, uključujući pojačanu razmenu javnih poruka od strane Teherana i Vašingtona, ukazuje na to da bi sporazum mogao biti blizu.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisali su 2015. godine u Beču Iran i pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp jednostrano je 2018. godine povukao SAD iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor na to počeo da zanemaruje obaveze predviđene sporazumom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare