SAD potpuno zabranile uvoz ruske nafte, gasa i uglja

Svet 08. mar 202217:36 > 18:39 95 komentara
Unsplash/Grant Durr

Predsednik SAD Džozef Bajden potvrdio je potpunu zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja u SAD. Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila je u pismu da će taj dom Kongresa SAD danas glasati o zakonu kojim se zabranjuje uvoz ruskih energenata.

Bajden je kazao da taj korak znači da će „američki narod naneti još jedan moćan udarac“ vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Nećemo biti deo finansiranja Putinovog rata“, istakao je Bajden, prenosi BBC.

Uprkos velikim bojaznima od rasta cene gasa i nafte, ovaj korak je dobio široku podršku i demokrata i republikanaca u SAD.

Cene nafte su skočile već u iščekivanju Bajdenove objave, te je cena nafte tipa brent porasla za više od pet odsto na 130 dolara za barel.

Bajden: Agresija Rusije sve nas košta

Bajden je takođe kazao da su SAD do sada obezebdile bezbednosnu pomoć Ukrajini u vrednosti od milijardu dolara.

Povezane vesti

„Pošiljke odbrambenog naoružanja stižu svakodnevno u Ukrajinu iz SAD, a mi u SAD takođe koordiniramo iporuku sličnog oružja naših saveznika i partnera, od Nemačke do Finske i Holandije. Mi to sređujemo. Takođe obezbeđujemo humanitarnu pomoć za ukrajinski narod“, poručio je Bajden iz Bele kuće, prenosi CNN.

On je priznao da rusku invaziju na Ukrajinu već osećaju američke porodice, uključujući i kroz rast cene nafte. Priznao je i da će odluka o zabrani uvoza ruske nafte koštati Amerikance.

„Današnja odluka nije bez cene koju ćemo platiti. Putinov rat već povređuje američke porodice na benzinskim pumpama. Od kako je Putin počeo da gomila vojsku na ukrajinskoj granici, još od tad, cena benzina u Americi je otišla gore za 75 centi. Ovom akcijom će skočiti još više“, poručio je Bajden.

Dodao je da će učiniti sve da minimalizuje posledice cele situacije u SAD.

On se obratio i američkim energetskim kompanijama, navodeći da rat i njegove posledice „nisu izgovor za prekomerno povećanje cena“ na račun američkog potrošača, dodajući da to neće tolerisati.

„Agresija Rusije sve nas košta. I nije vreme za profiterstvo ili dizanje cena. Želim da bude jasno šta nećemo tolerisati“, poručio je on.

Ali, takođe je pomenuo i firme koje su se „vodile primerom“ povlačenja iz Rusije.

„Ovo je vreme kada moramo da uradimo svoj deo“, istakao je Bajden.

Ukrajina nikad neće biti pobeda za Putina

Bajden je poručio da ruski predsednik Vladimir Putin nikada neće biti uspešan u preuzimanju cele Ukrajine.

„Putin izgleda odlučan da nastavi svoj ubistveni put po svaku cenu“, ocenio je Bajden.

„Već je pretvorio dva miliona Ukrajinaca u izbeglice. Rusija može da nastavi da nameće svoje napredovanje po užasnu cenu, ali ovoliko je već jasno: Ukrajina nikada neće biti pobeda za Putina. Putin može da osvoji neki grad, ali nikad neće biti u stanju da zauzme celu zemlju. I ako danas ne odgovorimo na Putinom napad na globalni mir i stabilnost, sutra će cena slobode i američkog naroda biti još veća“, poručio je američki predsednik.

On je, takođe, odao hvalu ukrajinskom narodu na njihovom otporu pred licem rata.

„Oni su inspirisali ceo svet svojom hrabrošću, patriotizmom, prkosnom rešenošću da žive slobodno. Putinov rat je izazvao ogromnu patnju i bespotrebne gubitke života žena, dece, svakog u Ukrajini, i Ukrajinaca, i mogao bih da dodam, i Rusa“, poručio je Bajden.

Pelosi: Predstavnički dom će danas glasati o zakonu

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi objavila je u pismu da će taj dom Kongresa SAD danas glasati o zakonu kojim se zabranjuje uvoz ruskih energenata.

Prema Pelosi, zakon sadrži „tri glavne mere koje će dodatno izolovati Rusiju u odnosu na globalnu ekonomiju i slabiti je iz dana u dan“.

Kako je navela, zakon će zabraniti uvoz ruske nafte i energenata u SAD, biće preduzeti koraci za preispitivanje ruskog pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji i biće ispitano na koji način Rusija može dodatno da se potisne iz globalne ekonomije, a biće ojačan i akt o ljudskim pravima na osnovu čega će SAD moći da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare