SAD raspoređuju trupe na kabulskom aerodromu za evakuaciju diplomata

Svet 12. avg 202121:368 komentara
Izvor: Tanjug/(AP Photo/Jafar Khan

SAD će rasporediti trupe na aerodromu u Kabulu da bi obezbedile evakuaciju jednog dela osoblja iz svoje ambasade u Avganistanu, koje će biti smanjeno zbog napredovanja talibana, saopštio je Stejt department.

Istovremeno će Vašington ubrzati evakuaciju prevodilaca i drugih avganistanskih pomoćnika američke vojske kojima bi mogla da preti odmazda ukoliko talibani preuzmu vlast.

Povezane vesti

Uvode se dnevni letovi, rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Ambasada ostaje otvorena, ovo nije potpuna evakuacija“, rekao je on i podsetio da je američka vlada počela da vraća deo svog osoblja u Kabulu u aprilu kada je predsednik Džo Bajden objavio da će povlačenje svih međunarodnih snaga u Avganistanu biti završeno pre kraja leta.

Međutim, kako je rekao, ubrzanje vojne ofanzive talibana i porast nasilja i nestabilnosti, koje se dešava kao posledica tog povlačenja, „vrlo su zabrinjavajući“.

Zbog toga će SAD dodatno smanjiti broj civilnog osoblja u Kabulu u svetlu razvoja bezbednosne situacije. Rekao je da će deo američkih diplomata biti evakusan narednih nedelja.

„Da bi se olakšalo to smanjenje osoblja, Ministarstvo odbrane će privremeno rasporediti dodatne trupe na međunarodnom aerodromu“ iako se nastavlja povlačenje vojnika iz Avganistana, rekao je Ned Prajs.

Komentari

Vaš komentar