SAD: Rusija unilateralno odložila sastanak oko nuklearnog sporazuma Novi START

Svet 28. nov 202223:471 komentar
Izvor: Shutterstock

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena okrivila je Rusiju za odlaganje sastanka na temu bilateralnog sporazuma o kontroli nuklearnog oružja koji je trebalo da počne sutra u Egiptu, a portparol Stejt departmenta je rekao da je odluku "unilateralno" donela Moskva, javlja Si-En-En (CNN).

Susreti dve zemlje u vezi sa Novim sporazumom START – jedinim preostalim koji reguliše arsenale dve najveće nuklearnim supersile, trebalo je da budu održani nakon ruskih nuklearnih pretnji Ukrajini i komplikacija u vezi sa inspekcijama atomskog oružja SAD i Rusije koje predviđa sporazum.

Američki zvaničnici su više puta govorili o potrebi da se o nuklearnim pitanjima vodi dijalog kako bi se smanjili rizici.

U saopštenju Stejt departmenta od ponedeljka se navodi da je „SAD i Ruska federacija trebalo da u utorak u Kairu u Egiptu počnu razgovore na nivou Bilateralne konsultativne komisije o Novom START-u, u vezi sa implementacijom“ tog sporazuma.

„Ruska strana je informisala Sjedinjene Države da Rusija unilateralno odlaže sastanak i navela da će predložiti nove datume održavanja“, rekao je portparol Stejt departmenta.

Jedan viši zvaničnik Stejt departmenta rekao je CNN-u da Rusija nije Americi saopštila razlog za odlaganje, a o svojoj odluci obavestila je Vašington „nedavno“.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da su razgovori odloženi, i nije navela razlog odlaganja.

Nije jasno kada bi razgovori mogli biti održani, a portparol Stejt departmenta je rekao da su SAD „spremne na to da budu što je pre moguće, s obzirom da je obnavljanje inspekcija prioritet kako bi ugovor bio održan kao instrument stabilnosti“.

Novi ugovor START ograničava broj operativnih nuklearnih projektila sa interkontinentalnim dometom kako SAD tako i Rusije. Poslednji put je produžen 2021. godine, na pet godina, što znači da bi dve strane uskoro trebalo da počnu pregovore o novom sporazumu o kontroli naoružanja.

Na osnovu sporazuma, Vašingtonu i Moskvi je omogućeno da jedni drugima obavljaju inspekciju mesta na kojem je raspoređeno nuklearno oružje, ali s obzirom na pandemiju kovida-19, inspekcije su obustravljene 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar