SAD šalju 89 miliona dolara pomoći Ukrajini za deminiranje naseljenih područja

Svet 09. avg 202223:22 komentar
HANDOUT / AMNESTY INTERNATIONAL / AFP

SAD su objavile da će poslati 89 miliona dolara pomoći Ukrajini kako bi mogla da uništi protivpešadijske mine koje su postavili ruski vojnici u naseljenim područjima na severu.

Donacija će se koristiti za finansiranje stotinu timova koji deminiraju područja i pripašće nevladinim organizacijama ili specijalizovanim privatnim kompanijama.

Povezane vesti

Anonimni zvaničnik Stejt departmenta rekao je da su „ruske snage koristile eksplozivna sredstva na neodgovoran i brutalan način“ i da su „uzrokovale civilne žrtve“.

„Ruske snage su ozbiljno oštetile civilnu infrastrukturu i zagadile veliki deo ukrajinske teritorije eksplozivom i protivpešadijskim minama“, rekao je zvaničnik.

On je dodao da su, kada su se ruske snage povukle iz severne Ukrajine, „sakrile IED i cevne bombe u skladištima hrane, mašinama za pranje veša, vratima, bolničkim krevetima i u telima žrtava“.

On je naveo primer porodice iz Buče koja je pronašla bombu u klaviru svoje desetogodišnje ćerke.

Ukrajinska vlada je već uklonila 160.000 eksplozivnih naprava od kraja marta, ali procenjuje da pet miliona ljudi trenutno živi u oblastima prepunim eksploziva i nagaznih mina.