SAD se pridružuju optužbama protiv Irana zbog napada na tanker

Svet 01. avg 202121:306 komentara
Izvor: pixabay.com

Sjedinjene Američke Države pridružile su se Velikoj Britaniji i Izraelu optuživši Iran za smrtonosni napad na naftni tanker u Arabijskom moru kod Omana, u kome su poginula dva člana posade.

„Posle razmatranja raspoloživih informacija, uvereni smo da je Iran izveo napad u kome je ubijeno dvoje nevinih ljudi“, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken, navodeći da je korišćen dron, te da nema opravadanja za taj napad.

Iran je porekao umešanost, a premijer Izraela Naftali Benet je direktno optužio tu zemlju, nagovestivši odmazdu za napad koji se dogodio u četvrtak na tanker povezan sa izraelskim milijarderom Ejalom Oferom.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid je dan ranije razgovorao sa Binkenom o mogućem međunarodnom odgovoru na incident, preneli su izraelski mediji.

„Takve akcije prete navigaciji kroz ključni vodeni put, međunarodnom brodskom transportu i trgovini i životima onih na brodovima“, rekao je Blinken.

On je naveo i da SAD sarađuju sa “ partnerima kako bi razmotrili naredne korake i konsultuju se sa vladama u regionu i van njega o odgovoru koji će uslediti“ i izrazio saučešće porodicama žrtava.

Komentari

Vaš komentar