SAD stavile veto na rezoluciju SB UN o momentalnom prekidu vatre u Gazi

Svet 08. dec 202322:12 59 komentara
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

SAD su stavile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se zahteva momentalni humanitarni prekid vatre u Gazi, i momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, objavile su UN.

Kako se navodi, 13 zemalja je glasalo za rezoluciju, SAD je bila protiv, a Britanija je bila uzdržana.

Povezane vesti

Hamas je ranije danas pozvao Savet bezbednosti UN da okonča „brutalni rat“ u pojasu Gaze, gde je više od 17.400 Palestinaca ubijeno za dva meseca rata s Izraelom.

„Pozivamo Savet bezbednosti, međunarodnu zajednicu i sve zemlje sveta da okončaju ovaj brutalan rat i spasu Pojas Gaze pre nego što bude suviše kasno“, navedeno je u saopštenju Hamasa, prenela je Agencija Frans pres.

SAD su pre glasanja ponovile svoje protivljenje prekidu vatre u Gazi, ocenivši da će se tako ostaviti Hamas da kontroliše teritoriju dok još drži više od 100 izraelskih talaca.

Saopštenje zamenika američkog ambasadora Roberta Vuda za vanredan sastanak SB UN je bio signal da će SAD iskoristiti pravo veta da spreče usvajanje nacrta rezolucije kojim se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi.

Rezoluciju su podržale arapske i islamske zemlje, generelani sekretar UN i mnoge druge države, naveo je AP.

Rezoluciju su sponzorisali Ujedinjeni Arapski Emirati, predstavnik arapskih zemalja u SB.

Vud je rekao da SAD ne veruju da će hitan prekid vatre dovesti do održivog mira u kojem bi Izraelci i Palestinci živeli u miru i bezbednosti jer bi Hamas ostao na vlasti.

Zaustavljanje vojne akcije bi samo „zasadilo seme za naredni rat“, rekao je on i dodao da Hamas nema želju da „vidi održivi mir, da vidi dvodržavno rešenje“.

On je takođe ocenio da je propust SB UN da osudi prekogranični napad na jugu Izraela ozbiljan moralni propust.

Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao da je bi Hamasu trebalo reći da prestane da puca ako želi da okonča borbe u Gazi i upitao zašto nacrt rezolucije nije uperen protiv vođa Hamasa, optuživši tu organizaciju za okončanje prethodnog primirja i obnovu neprijateljstava, preneli su izraelski mediji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare