SAD traže sednicu Saveta bezbednosti, apeluju i da Peking utiče na Moskvu

Svet 28. jan 202206:59 5 komentara
John Minchillo/Pool/AFP (arhiva)

SAD su saopštile da su zatražile za ponedeljak održavanje javne sednice Saveta bezbednosti UN o krizi oko Ukrajine zbog pretnje koju Rusija vrši na međunarodni mir i bezbednost. Apeluju i da zvanični Peking iskoristi svoj uticaj na Moskvu.

„Više od 100.000 ruskih vojnika raspoređeno je na ukrajinskoj granici i Rusija primenjuje druge činove destabilizacije prema Ukrajini što predstavlja jasnu pretnju za međunarodni mir i bezbednost i Povelji UN“, rekla je u saopštenju američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild.

SAD i sveznici strahuju da Rusija planira invaziju Ukrajine što Rusija demantuje navodeći da nema ratoborne namere. Rusija medjutim traži bezbednosne garancije od SAD i NATO, i da Ukrajina ne postane članica Alijanse.

„Kina da upotrebi svoj uticaj na Moskvu“

Kina koja je javno dala podršku „razumnoj zabrinutosti“ Moskve treba da upotrebi svoj „uticaj“ na Rusiju da je odvrati od napada Ukrajine, rekla je danas zvaničnica Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Povezano:

„Pozivamo Peking da upotrebi svoj uticaj na Moskvu da je natera na diplomatiju, jer ako ima sukoba u Ukrajini to nije dobro ni za Kinu“, rekla je zamenica državnog sekretara SAD Nuland novinarima. Ona je dodala da bi tako nešto imalo veliki uticaj na svetsku ekonomiju u na energetski sektor.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je nekoliko sati ranije razgovarao telefonom sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

SAD su takođe uverene da sporni gasovod Severni tok dva koji povezuje Rusiju i Nemačku neće biti pušten u rad ako Moskva izvrši invaziju na Ukrajinu.

„Nastavljamo vrlo snažne i jasne razgovore sa našim nemačkim saveznicima i hoću da budem jasna sa vama danas, ako Rusija zauzme Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, Severni tok dva neće ići dalje“, rekla je Nuland novinarima.

Na osnovu kompromisa postignutog prošlog leta sa Vašingtonom oko gasovoda koji Amerikanci nisu hteli ali koji je završen, Berlin je naveo da će budućnost tog gasovoda biti na stolu u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. Ali nemačka vlada nije išla toliko daleko da jasno potvrdi da gasovod neće biti pušten u rad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare