SAD tvrde da je Rusija rasporedila još 7.000 vojnika na granici sa Ukrajinom

Svet 17. feb 202208:2645 komentara
Vadim Savitsky/Russian Defence Ministry/AFP (ilustracija)

Sjedinjene Američke Države tvrde da je Rusija povećala broj vojnika na granici sa Ukrajinom za 7.000, uprkos izjavama Kremlja da povlači vojsku.

Neimenovani visoki zvaničnik američke administracije rekao je za AP da Rusija nastavlja da širi lažne tvrdnje koje bi mogla da iskoristi kao izgovor za invaziju.

Povezane vesti

Kao primer je naveo izveštaje Kremlja o grobovima civila koje su navodno ubile ukrajinske snage, tvrdnje da SAD i Ukrajina razvijaju biološko i hemijsko oružje i da Zapad šalje gerilce da ubijaju Ukrajince.

Zvaničnik nije naveo nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da povlači deo vojnika posle vojnih vežbi koje su izazvale strah od neposredne invazije na Ukrajinu, a kao dokaz objavilo video kako snage navodno napuštaju Krim.

„Nismo videli povlačenje“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken za ABC News.

On je naveo da je vojska na granici i da ruski predsednik Vladimir Putin „može da povuče okidač danas, sutra ili sledeće nedelje“.

Maxar Technologies, komercijalna kompanija za satelitske snimke koja je pratila nagomilavanje ruske vojske, prenela je da nove fotografije pokazuju pojačanu rusku vojnu aktivnost u blizini Ukrajine, uključujući izgradnju pontonskog mosta u Belorusiji na manje od šest kilometara od ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa takođe nije videla „povlačenje ruskih snaga“, kao i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Ne vidimo nikakve promene. Vidimo gomilanje vojnika koje se nije promenilo poslednjih nedelja“, rekao je u sredu Zelenski.

Komentari

Vaš komentar