SAD uvele nove sankcije Rusiji, proterale 10 ruskih diplomata

Svet 15. apr 202116:05 > 16:2219 komentara
REUTERS/Alexander Natruskin

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena uvela je nove sankcije Rusiji i izbacila njeno diplomatsko osoblje, kao odgovor na mešanje Kremlja u izbore u SAD i hakerske napade na Vašington.

Kako prenosi CNN, „predsednik Bajden poptisao je ukaz o novim sankcijama koje omogućuju američkoj administraciji da demonstrira odlučnost kao odgovor, a u cilju sprečavanja čitavog niza štetnih spoljnopolitičkih ruskih aktivnosti“, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Povezane vesti

SAD su, takođe, objavile da Ruska spoljna obaveštajna služba stoji iza hakerskih napada na čijoj meti su bili federalna vlada i čitav niz subjekata u privatnom sektoru u Americi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan rekao je za CNN da je cilj Bajdena „značajan i verodostojan odgovor, a ne eskalacija situacije“.

Bajden veruje da bi ruski predsednik Vladimir Putin i on trebalo da organizuju sastanak na kojem će „razgovarati o svim pitanjima sa kojima se suočavaju odnosi“, dve zemlje, rekao je Salivan.

Američki predsednik je rekao da SAD i Rusija mogu da imaju „stabilne i predvidive odnose“, kao i da mogu zajednički da rade na kontroli naoružanja, dodao je Salivan.

„Verujemo da sveukupno radnje koje preduzimamo danas i šira diplomatska aktivnost mogu da utiču na uspostavljanje boljih američko-ruskih odnosa“, kazao je Salivan.

Salivan je naveo da su Bajden i Putin „bili direktni jedan sa drugim, razumeli su jedan drugog“, tokom telefonskog razgovora u utorak.

„Predsednik Bajden nimalo nije sumnjao u činjenicu da ćemo ove sedmice preduzeti akcije, ali je takođe naznačio da želi da dođe do stabilnosti u odnosima, i veruje da ukoliko je predsednik Putin spreman na isto, možemo da pronađemo put koji unapred ne vodi u ciklus sukoba“, rekao je Salivan.

Ruske diplomate imaće 30 dana da napuste SAD

CNN je ranije objavio da se očekivalo da Bajdenova administracija objavi sankcije u četvrtak, na čijoj meti će biti ruski pojedinci i entiteti, pored novih finansijskih ograničenja i izbacivanja deset ruskih diplomata iz SAD, kao odgovor na sajber napade i mešanje u američke izbore, prema izvorima upućenim u ukaz o sankcijama.

Jedan od razloga zašto je preduzimanje ovih akcija trajalo duže nego što se nameravalo je to što Bela kuća nije bila zadovoljna opcijom koju je Stejt department prvobitno predstavio i želela je sankcije šireg opsega, rekao je neimenovani američki zvaničnik upućen u te planove.

Bela kuća je objavila obaveštajni pregled ruskih „bezobzirnih i kontradiktornih postupaka“ širokog spektra tokom Bajdenove prve sedmice na čelu SAD.

Drugi izvor blizak temi rekao je za CNN da su SAD koordinirale najnovije mere sa evropskim partnerima.

Nove sankcije će biti uvedene u formi izvršne naredbe Bajdena, koordinirane sa Stejt departmentom i Ministarstvom finansija, rekli su pomenuti neimenovani zvaničnici.

Zvaničnici Stejt departmenta pozvali su američke saveznike i spremaju se za eventualni odgovor Rusije.

Ruske diplomate koje su proterane su bile raspoređene u Vašingtonu i Njujorku, i imaće 30 dana da napuste SAD, pojasnio je američki zvaničnik upućen u ukaz.

Nova finansijska ograničenja biće usmerena na ruski državni dug, što bi moglo da ugrozi rusku ekonomiju.

Zvaničnici navode da se ne zna da li će ove sankcije biti dovoljne da utiču na promenu ruskog ponašanja.

Tokom prvog telefonskog razgovora američkog i ruskog predsednika, pošto je Bajden preuzeo vlast, lider SAD se suprotstavio Putinu po brojnim pitanjima, od pomenutih sajber napada do trovanja vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog. Bajdenova administracija je već uvela sankcije Moskvi zbog pritvaranja i trovanja Navaljnog.

Uprkos svemu ovome, kako navodi CNN, Bajdenova administracija je tražila načine da ostavi otvorene diplomatske kanale i sarađuje sa Rusijom kada je to u američkom interesu. Takođe, SAD su odlučile i da ostave u Moskvi ambasadora koga je postavio bivši predsednik Donald Tramp, i takođe su pozvale Putina na konferenciju o klimatskim promenama kasnije ovog meseca.

Komentari

Vaš komentar