SAD uvele sankcije kubanskoj jedinici i bezbednosnom zvaničniku

Svet 22. jul 202123:151 komentar
REUTERS/Marco Bello/File Photo

Sjedinjene Američke Države uvele su niz sankcija višem kubanskom bezbednosnom zvaničniku i jedinici specijalnih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova zbog navodnih kršenja ljudskih prava prilikom suzbijanja antivladinih protesta ovog meseca.

Taj potez označava prve konkretne korake administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da izvrši pritisak na kubansku vladu, jer se suočava sa pozivima kubansko-američke zajednice da pokaže veću podršku najvećim protestima koji su pogodili Kubu u poslednjih nekoliko decenija.

Nakon uvođenja sankcija, Bajden je rekao da je to prvi korak u američkom odgovoru.

“Nedvosmisleno osuđujem masovna zatvaranja i lažna suđenja kojima se nepravedno osuđuju na zatvor oni koji su se usudili da progovore. Ovo je samo početak i nastavićemo da kažnjavamo pojedince odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda,” rekao je Bajden, objavio je Rojters, prenosi Slobodna Evropa.

Brzina kojom su uvedene sankcije signal je da je malo verovatno da će Bajden ubrzo ublažiti američki pristup Kubi.

Američko Ministarstvo finansija navelo je da su sankcije izrečene jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova i generalu Alvaru Lopesu Mieri, ministru Revolucionarnih oružanih snaga.

Hiljade Kubanaca organizovalo je demonstracije prošle sedmice kako bi protestovali protiv ekonomske krize koja je donela nestašicu osnovnih potrepština, kao i nestanak struje.

Komentari

Vaš komentar