Samoproglašena republika Nagorno-Karabah prestaje da postoji

Svet 28. sep 202309:42 84 komentara
Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Predsednik samoproglašene Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je dekret o raspuštanju svih institucija od 1. januara iduće godine, saopštile su vlasti tog većinski jermenskog regiona.

Ta samoproglašena republika će od 1. januara prestati da postoji, navodi se u ukazu, prenosi Rojters.

Azerbejdžan je 18. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno-Karabahu koja je posle 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcepljene teritorije u Azerbejdžan.

Azerbejdžan je objavio da je akciju pokrenuo u cilju razoružavanja „nezakonito naoružanih fomracija“ na teritoriji Nagorno-Karabaha.

„Cilj ovih dejstava je da se stavi tačka na 30-ogodišnji grabež regiona od strane takozvanog režima i da se donesu sloboda, pravednost, mir i prosperitet ljudima koji tamo žive“, poručile su vlasti.

U Nagorno-Karabahu žive Jeremeni koji, već više od sto godina, osećaju podozrenje prema Azerima. Između dva naroda postoji duga istorija međusobnih pogroma i proterivanja.

Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1991, ali ovaj region niko, pa ni Jermenija, ne priznaje.

Za 24 časa trajanja vojne akcije život je izgubilo najmanje 200 ljudi. Novi oružani sukob pokrenuo je egzodus Jermena iz Nagorno-Karabaha, a prema poslednjim informacijama više od polovine njih je napustilo region i otišlo u Jermeniju.