Sana Marin: Evropa nije dovoljno jaka, bila bi u problemu bez SAD

Svet 02. dec 202219:157 komentara
Izvor: REUTERS/Loren Elliott

Finska premijerka Sana Marin kazala je da Evropa "nije dovoljno jaka" da se sama odupre ruskoj invaziji na Ukrajinu, i da mora da se osloni na američku podršku.

Tokom posete Australiji, liderka zemlje koja čeka da uđe u NATO, poručila je da evropska odbrana mora da bude ojačana, prenosi BBC.

Povezane vesti

„Moram da brutalno budem iskrena sa vama, Evropa trenutno nije dovoljno jaka. Bili bi u problemu bez SAD“, rekla je Marin.

SAD su do sada pružili najveću vojnu pomoć u oružju i logistici Ukrajini.

Od početka rata 24. februara, obavezala se na 18,6 milijardi dolara pomoći Kijevu, prema prošlomesečnom izveštaju Donjeg doma britanskog parlamenta.

Drugi najveći donator je EU, a prati je Britanija, prema Institutu za svetsku ekonomiju u Kilu. Međutim, njihov doprinos je mali u poređenju sa SAD, navodi BBC.

„SAD su dale veliku količinu oružja, dosta finansijske pomoći, mnogo humanitarne pomoći Ukrajini i Evropa nije još dovoljno jaka“, poručila je Marin.

Dodala je da Evropa mora da osigura da će „izgraditi te kapacitete kada se radi o njenoj odbrani, odbrambenoj industriji, i da obezbedi da možemo da se uhvatimo u koštac sa različitim situacijama“.

Dok je bio na čelu SAD, bivši predsednik Donald Tramp često je kritikovao evropske zemlje iz NATO jer ne troše dovoljno na odbranu.

Prema podacima iz 2020, procenjuje se da su SAD potrošile nešto više od 3,7 odsto svog BDP na odbranu – dok su ostale članice NATO u proseku izdvojile 1,77 odsto.

Od početka ruske invazije na Ukrajini, mnoge evropske zemlje koje su članice NATO obećale su da će povećati izdvajanja za odbranu.

Finska, koja ima dugačku granicu sa Rusijom, formalno je aplicirala za članicu NATO u maju. Pristupni protokoli potpisani su u julu, mada se još čeka da ih sve članice NATO ratifikuju.

Komentari

Vaš komentar