Saradnik Navaljnog razgovarao sa predstavnicima EU o sankcijama protiv Rusije

Svet 09. feb 202112:231 komentar
REUTERS/Ringo Chiu

Saradnik ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog izjavio je da je sa evropskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvodjenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima i saradnicima predsednika Vladimira Putina.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je osudila tu inicijativu, optužujući Navaljnog za „izdaju“.

Povezane vesti

Jedan od glavnih saradnika ruskog opozicionara Leonid Volkov koji je napustio Rusiju, naveo je sinoć na Telegramu da je sa predstavnicima zemalja EU „razgovarao o paketu individualnih sankcija“.

„Još ćemo dosta razgovarati u budućnosti, naredenih nedelja i meseci“, dodao je on.

Prema Volkovu, sankcijama bi bili obuhvaćeni oligarsi Roman Abramovič i Aliher Usmanov, tv voditelj Vladimir Soloviov, direktor televizije Pervi kanal Konstantin Ernst, bankar Andrej Kostin i Igor Šuvalov, bivši visoki zvaničnik vlade.

Sankcije bi bile uvedene i deci generalnog sekretara ruskog Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, i direktora bezbednosnih službi (FSB) Aleksandra Bortnikova.

Prema rečima Volkova, te mere bi bile usmerene na „najbliže okruženje Vladimira Putina“.

Poljska delegacija u Evropskoj uniji je na Tviteru potvrdila da je putem video konferencije održan sastanak sa Volkovim i Vladimirom Ašurkovim, takodje saradnikom Navaljnog.

„Stalni predstavnici 27 zemalja, zajedno sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Kanade i Ukrajine ; razgovaraju o narednim koracima“, navela je poljska delegacija.

Zaharova je kritikovala te razgovore. „Potpuno mi je nerazumljivo kako ljudi koji pričaju o budućnosti Rusije, mogu da hrle prema onima koji Rusiju vide kao protivnika“, rekla je ona za televiziju Rosija 24.

„Sa moralne i etičke tačke, to je izdaja“, rekla je Zaharova radiju Vesti FM.

EU je u više navrata zatražila oslobadjanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po dolasku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja. Ona je i uvela sankcije ruskim zvaničnicima zbog odbijanja Moskve da istraži slučaj trovanja ruskog opozicionara.

Komentari

Vaš komentar